Autori > Mihail Sebastian


Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 01Într-o seară de noiembrie (în împrejurări pe care ar fi prea lung să le povestesc aici) am găsit la Paris, pe podul Mirabeau, un carnet cu coperți negre, lucioase, de mușama, ca acelea în care obișnuiesc băcanii să-și țină socotelile. Erau exact 126 de pagini – hârtie comercială – scrise mărunt, regulat, fără ștersături. Lectură curioasă, obositoare pe alocuri, pasagii obscure, notații ce îmi erau străine, ba chiar absolut opuse.

L-am căutat pe proprietarul acelui caiet. L-am căutat cu suficientă stăruință, pentru ca scrupulele mele să fie împăcate, dar cu mijloace destul de vagi, pentru ca totuși caietul să-mi rămână.

Public aici câteva fragmente. Stângăcia unor expresii, dacă există, e datorată în întregime traducerii mele. Manuscrisul e în franțuzește.

Am dat pe alocuri, unde traducerea mi s-a părut cu totul insuficientă, în paranteze, expresia exactă a textului. Țin de altfel, la dispoziția curioșilor, originalul:


01.


Cum îi povesteam lui M. D. Întâmplarea asta, el observă în treacăt:

– Frumoasă experiență!

Atâta a înțeles din tot ce i-am spus. O experiență. Am oroare de termenul ăsta. E bun pentru exercițiile lui de psihologie aplicată. Eu nu pot să trăiesc cu foaia de observație în mână. Să înconjor viața ca un spectator, să o ajustez aici, să o proptesc dincoace, să o aranjez. Între un arbust ce crește barbar și între un grădinar cu foarfece și planuri, simpatia mea de animal merge către cel dintâi, întreagă.

Nu am împotriva acestor apucături de psiholog decât facultatea de a uita. Dar o am întreagă. Nu m-a obsedat niciodată amintirea unei femei posedate. (De altminteri, viața mea se joacă altundeva decât în țarcul amorului.) Niciodată nu m-a urmărit un cuvânt spus, un surâs sau un spasm.

Ce să fac eu cu toate aceste frunze moarte, cărora M. D. le spune experiențe? Dacă uneori, atât de rar, împotriva firii mele închise, am avut anume momente de fericire adâncă, a fost tocmai pentru că am știut să le trăiesc așa cum veneau, fără să caut nimic dincoace sau dincolo de ele.

M. D., care e medic, suferă de o deformare profesională. Ia măsuri preventive împotriva vieții, cum le-ar lua împotriva febrei tifoide. Strânge experiențe pe stradă, cum strângea altădată observații la clinică, în vremea în care își lucra teza de doctorat. Nu. Jocul ăsta mă scoate din sărite. Eu nu vreau să previn nimic și nu vreau să corectez nimic. Vântul care bate, îl primesc în față. Să mă pătrundă ca pe un arbore în stepă, să mă lovească după bunul lui plac și să înceteze când o voi! Cu atât mai bine dacă până la urmă eu am să rămân tot în picioare! Și dacă nu...

Ah! Experiențele acestea amuzante pe care le piepteni, le lustruiești, le simplifici și le așezi pe urmă în memorie ca într-o vitrină! Cine știe? Poate că au să mai servească odată! Ei bine, nu! Dintre toate avarițiile, pe asta o urăsc cel mai tare: să agonisești bucăți de viață pentru mai târziu, pentru bătrânețe, pentru momentele de plictiseală eventuală. Nu sunt eu în stare să fac asemenea economii. Mușc dintr-un măr, atât cât am poftă: pe urmă, când m-am săturat, îl arunc.
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 01
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 02
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 03
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 04
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 05
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 06
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 07
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 08
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 09
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 10
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 11
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 12
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 13
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 14
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 15
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 16
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 17
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 18
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 19
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 20
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 21
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 22
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 23
Fragmente dintr-un carnet gasit - Capitolul 24


Aceasta pagina a fost accesata de 841 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio