Autori > George Zamfirescu


Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 03
Actul 2


Tabloul III


Scena 3
Ion, Valter


Valter (a intrat grabnic, atras de zgomot, cu vesta imbracata, numai pe un umar - pe ultimele cuvinte ale Frosei. O clipa surprins, in fata lui Ion, care a ramas in atitudinea si cu gestul impresionant cu care i-a poruncit Frosei sa-i faca o cafea)
Ce-i cu tine, ma, ce-ai ramas asa, ca o statuie a libertatii, in piata unui oras provincial?

Ion (intoarce capul incet si il priveste lung, cu o tristete amara pe figura)
Valtere, ma, imi vine sa plang si sa rad, sa urlu o injuratura de surugiu si sa soptesc cel mai frumos si mai intelept cuvant pe care l-am simtit vreodata tremurandu-mi pe buze ... (Oftat) Abia adineauri, strigand la Frosa, am inteles ce ministru, la noi in tara, sau ce dictator, dintr-o eventuala Spanie ori republica americana, am sugrmuat in mine, ca un dobitoc, treizeci si sase de ani, numai de dragul incapatanarii de a fi si a ramane un ... biet om ... cumsecade. (Suspinat) Valtere, ma, filozofii au perfecta dreptate cand spun ca omul e un animal foarte curios! Ai vazut-o pe Frosa? A fost suficient sa ma rastesc o data l ea, ca s-o trimit titirez sa-mi faca o cafeluta. Tot asa de usor mi-ar fi fost s-o conving sa sara de pe masa ori sa manance coropisnite. Patru ani, de cand stau aici, am luptat sa trezesc in ea, cu vorba buna, un pic de bun-simt si de constiinta. Si iata ca tot ce n-am facut in patru ani cu duhul blandetii, am reusit adineauri, cu o amenintare de parlagiu si un gest asa de ridicol, ca ma simt rusinat.

Valter
Bine, ma, asa o fi - dar ce legatura are asta cu somnul meu? Cred ca nu mi-ai stricat frumusete de vis numai ca sa ascult ultima ta descoperire ... filozofica!

Ion (a tresarit, si-a adus aminte si se uita, grabit, la ceasornic - a strans pleoapele, convins ca asa se poate concentra mai bine si face un calcul aproape mormait)
Patru minute pana ... tramvai - sapte minute tramvai  pana ... oras - iar patru minute pana ... (A deschis ochii si prins brusc de graba) Repede. Da zor, Valtere, ca ne compromitem iremediabil in fata unor persoane distinse si ne stricam planurile...

Valter (se imbraca - a ramas, oricum, cu nedumerire pe figura)
Ce plan si ce persoana, ma "dansule"?

Ion (a dusdegetul la buze, ca sa-i impuna tacere)
Sst! Cu surdina la limba, animal curios. (Langa el si tainic, dupa ce s-a convins ca nu-i nimeni sa-l auda) Ai uitat de planul nostru machiavelic?

Valter
Cum sa uit, draga? Azi-noapte n-am putut deloc sa dorm. Am nascocit fel de fel de planuri, unul mai diabolic decat celalalt si toate la fel de imposibile. M-am gandit asa de mult si de profund, ca - la un moment dat - incepuse sa ma usture creierii...

Ion (surade si-l bate pe umar)
Da-i incolo de creieri, puisor, ca numai necazuri iti fac. Ti-am spus azi-noapte, ca am eu grija sa ma gandesc si pentru tine. Mai mult, azi m-am sculat devreme, am fost in oras si ... am stabilit in amanunt, cu persoane demne de incredere si respect, cum vom pune in aplicare planul machiavelic. Nu, sa nu ma intrebi cum si ce fel ca n-avem timp. Te lamuresc eu pe drum. Pana una alta, misca - da zor, ca mai avem cateva minute.

Valter (la randu-i grabit)
Gata. Numai haina si ... (A iesit in camera lui)

Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 01
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 02
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 03
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 04
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 05
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 06
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 01
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 02
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 03
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 04
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 05
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 06
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 07
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 08
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 09
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 10
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 11
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 12
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 13


Aceasta pagina a fost accesata de 256 ori.