Autori > George Zamfirescu


Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 01

Actul 2


Tabloul IV

S-a inserat, ca in orice zi de iarna, devreme. Felinarul a fost aprins afara. In casa e o atmosfera placuta, in care cuvantul pare mai armonios si mai plin de inteles. Se poate intinde, mai usor, o punte de la o inima la alta.


Scena 1
Mioara, Stavaroaia

Matusa si nepoata au baut cafele. Stau acum la masa, fata in fata, si cauta in cesti semnele norocului si ale nefericirii. Stavaroaia, care a dormit dupa pranz e bine dispusa si pare mai tanara, daca nu mai frumoasa.
Mioara, dimpotriva, e trista si cauta sa-si ascunda ochii plansi. A ramas cu ceasca in mana si privirile in gol, in timp ce matusa - cu o figura surazatoare si comod instabila in fotoliu - ingana o frantura de romanta demodata.

Stavaroaia (rade, inganat, cu o jena prefacuta)
Ba nu zau, inimioara, ca e nebuna ceasca asta! Poftim imi cade dragoste si bani - crai nou pe drum de zi, cu ochii verzi! Da' stii ce bine-mi arata? Fotografie, nu altceva: cu nas, cu frunte si pantalonasi...

Mioara
Ai spus ceva, tanti?

Stavaroaia
Pai da ... asa mi se pare!

Mioara (ca s-o impace)
Scuza-ma, tanti, dar ... ma furase gandul la ce-ai spus matale odata, ca Frosa e o dobitoaca, pentru ca numai dobitoacele nu stiu sa planga...

Stavaroaia
Lemn cainesc, inimioara: il smulgi din pamant si nu simte.

Mioara (ingandurata)
Stiu eu, tanti? Mai curand imi vine sa cred ca n-am avut noi timp sa-i vedem lacrimile - pentru ca ... si adineauri a plans, langa mine. Suspina si itnreba: "Ce-i cu mine, de ce nu-mi spune nimeni ce-i cu mine si cu viata mea?"

Stavaroaia (o indispune)
Nebuna! O sa stau, acum, eu cu ea de poveste! Ce sa-i spui, daca ... (a crescut, sub suparare, un gand mai omenesc, poate o indoiala) daca nici eu nu stiu sigur? Mi-a adus-o raposatul, cand era mica. M-a asigurat ca e o nepoata orfana de la tara, ca-i e mila s-o lase pritnre straini si ... asa: dupa ce nu s-a mai dus la scoala si cand am inteles ca-i toanta, am pus-o la munca mai usoara, ca nu era s-o tiu - printesa - intre pernele divanului ... Ti-am spus o data ca am dus, cu raposatul, o casnicie model, pe libertate si discretie absoluta: eu cu ale mele, el cu ale lui - numai vecinii sa nu afle! Noroc ca eu am fost mai desteapta cu vecinii. Cum il vedeam cumparand un martisor cu Maica Domnului, stiam ca iar are un copil din flori. Ii da un martisor, ca sa-l cunoasca, mai tarziu, ca-i al lui ... Asa ca (un gest de nepasare) sa nu mai dezgropam mortii! Mai bine, inimioara, da-mi ceasca sa vad ce-ti cade.

Mioara (i-a intins ceasca)
Necazuri, tanti: doi caini, o cruce si o inima. Adica: nenorocire sigura! Parca-mi vine si mie sa ma intreb, ca Frosa: ce-i cu mine si cu viata mea?

Stavaroaia (dupa ce s-a uitat, experta, in ceasca pe care i-a intins-o nepoata)
Mde, fetito, caini parca ar fi, da' cruce nu vad. 9Mai atenta) Adevarat ca unul din caini are o inima in varful cozii, dar javra asta mica de aici, numai cruce nu pare sa duca in gura.

Mioara
Cruce, tanti! Nu vezi ca are si raze?

Stavaroaia (indoielnic)
Stiu eu? O fi semanand a cruce, dar mai curand pare sa fie randunica sau locomotiva. Oricum, nu te framanta,d raguto, ca asta n-are nici o importanta. Cruce ori locomotiva, la fel menes calatorie sprancenata dusmanilor.

Mioara (din nou ingandurata)
Dusmanii - si tocmai doi - mi-i cunosc eu bine.

Stavaroaia
Lasa-i incolo, puica, de dusmani, ca tot ce e in fundul cestii, cum s-ar spune la voi, in banca: punem la dosar! Sa vedem, mai bine, ce-i pe margini. (Face impresia ca ar nemultumi-o ce vede) Ar fi o suparare - un fel de necaz care te apasa pe suflet. Te-ai certat cu cineva sau o sa te certi. Noroc ca, dupa furtuna, vine si vreme buna. (Privind si urmarind in ceasca, semnele) Din pata asta, care e necazul, se desprinde asa, ceva subtire ca un fum sau un sarpe care parca ar aduce cu o serpentina de bal - adica petrecere - si tocmai sus, unde e capul sarpelui, fumul sau serpentina se face funda, legand de aripi un porumbel intre un leagan cu polog si un ... (priveste mai atent) ... un ceva care parca ar fi vultur, de n-ar semana cu o camila. Asta va sa zica, puica draga, ca persoana cu care te-ai certat tine mult la tine si are ganduri serioase. Porumbel cu funda e logodna pe curand, iar leaganul inseamna nunta cu spor la casa omului.

Mioara (curioasa)
Dar camila, tanti - ce rost o fi avand camila langa leagan?

Stavaroaia
Daca-i semn rau te faci ca n-o vezi sau o asemeni cu un brotacel, adica: veste buna - sau cu o ghinda, semn ca un om cu gheb o sa se poarte cu tine ca un porc.

Mioara (se ridica nestapanita)
Asta nu se poate! Subdirectorul e un om distins si manierat. Mi-a declarat, intr-o imprejurare solemna, la cinematograf, ca are ganduri serioase cu mine. Sparge ceasca, tanti, ca-i mincinoasa! Valter s-a purtat ca un porc, cu el m-am certat. Lui n-am sa-i fiu niciodata logodnica. Am sa ma marit cu omul cu gheb!

Stavaroaia (surprinsa)
Vai de mine, ce vorba-i asta, inimioara?

Mioara (abia acum intelege ca s-a demascat singura si incearca o iesire din incurcatura)
Nu, tanti, nimic...

Stavaroaia (intelege ca e momentul sa se impuna, tanti autoritara)
Mioara, ma cunosti si la inima si la caracter! Sunt duioasa cu cine mi-e drag si sunt categorica si inconciliabila cu cine ma supara! Adica: sa nu ma minti ca e prapad!

Mioara
Dar te asigur, tanti, ca n-a fost ... ca inca nu-i nimic serios.

Stavaroaia
Orice nenorocire, in dragoste, incepe cu ceva neserios. Poftim, ca sa te convingi: ai ajuns la un conflict cu Valter, ca sa nu mai vorbesc de nebunia maritisului tau cu individul cocosat si mai ales de intalnirea cu subdirectorul. Nu ma supar ca ai avut o convorbire amicala si secreta cu el. Dar nu intr-un local public, sa te vada vecinii. Asa ceva se face acasa, sau, mai secret, intr-o gradina publica, in clipa cand rasare luna si e intuneric ... Daca ma intrebai pe mine, nu te incurcai asa de rau. Te lauzi ca esti fata moderna? Pai atunci te poftesc sa nu mai fii prostuta alta data si sa ma-ntrebi cum si ce fel, in amor - ca am experienta de pe timpul tunicilor rosii...

Mioara (prefacuta)
Tanti, ma faci sa plang, daca...

Stavaroaia
Poftim batista. Plangi, sterge lacrimile si pe urma spune. (Si cum Mioara pare sovaitoare sau nu gaseste cuvantul cu care sa inceapa, tanti sta pe scaun, in fata ei, intr-o atitudine care impune) Astept! Pana una alta te anunt ca stau turceste in sufletul tau. Adica: sa nu-mi ascunzi nimic, ca e pericol. Te aduc eu pe drumul bun. Auzi colo, la dansa: gust sa se marite cu un cocosat. Admit sa stai de vorba si ceva mai mult, cu un om superior ca subdirectorul, dar in nici un caz...

Mioara (care dusese batista la ochi, sa-si stearga lacrimile, mai inainte de a incepe spovedania, nu-si poate stapani rasul)
Dar bine, tanti, subdirectorul e omul cu gheb din ceasca.

Stavaroaia (interzisa un moment)
Nu se poate! Imposibil! Cine a mai vazut ofiter, mitropolit si subdirector de banca serioasa, cu cocoasa! Subdirectorul o fi si el putin adus de umeri, ca orice functionar destoinic si ... barfitorul de "dansul" i-a si scos o porecla. La urma urmei, am sa-l pui intre scanduri pe subdirector si sa vezi ce om falnic fac din el. Numai sa aiba ceva bani pusi la sipet - ca altminteri sunt timpuri grele si gaia va mananca, maica!

Mioara
Are tanti! Mi-a promis o barca cu motor, cadou de logodna si un automobil, dar de nunta.

Stavaroaia (placut surprinsa)
Nu mai spune, inimioara.

Mioara
Mi-am si ales marca de automobil! Model sport, cu faruri - sa-l conduc singura, cu manusi de caprioara, cu fular de matase falfaind in vant si pantofi cu tocuri joase...

Stavaroaia
Asa noroc, bambina mamei, mai rar! Spune repede, cum a fost?

Mioara
Sa vezi, tanti. Alaltaieri, ma anunta cameristul, in soapta, ca ma pofteste domnul subdirector. Ma duc la el si fara nici o introducere: 'Nu vrei o bomboana, domnisoara?' 'Cum sa nu, multumesc". O splendoare de bomboniera, tanti, in cristal si argint turcesc. 'O am cadou de la un milionar din Cairo si am s-o fac cadou cui mi-o fi draga' ... El surade si eu ma rosesc, ca-mi trece tocmai atunci prin gand: 'Ce bine ar fi sa mi-o dea mie, ca s-ar bucura tanti!' ... Si asa, din vorba in vorba, el mai surazator si eu cu gandul tot la bomboniera, cum stam in fotoliu, dupa ce se revolta ca domiciliez departe si primesc un salariu infim, subdirectorul ma asigura ca o sa fiu avansata si incepe in urma sa-mi spuna baliverne: ca e singur pe lume si trist, ca-i de mult in cautarea unei fiinte care sa-l poata intelege, ca are o inima nobila si doua milioane de lei numai in actiuni de ale bancii...

Stavaroaia
Inima ca inima - dar milioanele erau un argument...

Mioara
... un argument asa de serios, tanti, ca am simtit momentan un interes deosebit pentru destinul nefericit al unui om asa de superior si i-am declarat ca ador cinematograful! Stiam cum se comporta in orele de birou, dar voaim sa-l cunosc si in intimitate.

Stavaroaia (a tresarit)
Cum in ... intimitate?

Mioara
Adica in oras, trecand cu mine pe langa cofetarii si bijuterii. Stii matale metoda.

Stavaroaia
Brava! Maniera la maniera - colegial dar de la distanta...

Mioara
Ca sa-i arat totusi, ca nu sunt interesata, mi-am platit singura biletul la cinema si ca s-al conving ca sunt fata cuminte, am refuzat categoric sa merg cu el la restaurant. (Stiam ca ma asteapta Valter la patiseria de alaturi) De asemenea, tot ca sa vada ce caracter am, i-am interzis sa ma conduca, pana acasa, cu masina. (Mi-era frica sa nu ma vada Valter si sa faca scandal, ca-l las singur si ridicol in oras, dupa ce-l rugasem sa ma astepte) Refuzul meu l-a impresionat asa de mult pe subdirector, ca mi-a marturisit, dupa o matura gandire, ca are intentii serioase cu mine. A ramas numai sa vorbesc cu dumneata si sa-i duc raspunsul, ca sa ma ceara in casatorie in mod oficial.

Stavaroaia
Raspunsul meu? Mai mai intrebi, inimioara? Afirmativ, pentru cele doua milioane, si cu tandre multumiri, pentru barca si automobil. La urma urmei, rau ai facut ca nu l-ai asigurat, imediat, de tot concursul meu matrimonial. Te pomenesti ca e slab de caracter si renunta pana maine la oferta. (Inciudata) Zau, ca uneori esti asa de modesta si de candida, ca-mi vine sa plang! (Revoltata) Ce, soro, se scula, raposatul din mormant, cu pampon si pinteni, daca mancai intr-un local de lux si la o ora convenabila, cu o persoana mai presus de orice comentariu?

Mioara (fals mirata)
Cum, tanti, sa ma vada oamenii?

Stavaroaia (toata, numai necaz)
Ia lasa-ma, ca era sa le zic la oameni, sa se cutremure si maiorul Stavar, in pozele lui "de-a calare" si "pe loc repaus"...

Mioara (o linisteste, razand)
Fara grija, tanti! Ai incredere in metoda.

Stavaroaia
Am, fata, cum sa n-am - dar parca mi-e frica... O veste ca asta, o fericire asa de ... Doua milioane, o barca cu motor, un autmobil...

Mioara (surpriza pastrata la urma, fiind considerata in adevar revelatoare)
... si o vila in Parcul Trandafirilor, cu ocazia botezului intaiului nascut.

Stavaroaia (in culmea fericirii)
Vila, si inca in Parcul Trandafirilor! Visul meu: o vila cu balcon, sa stau in fotoliu si sa ma vada vecinii cum ma imbat de parfum si de fericire, ca o latifundiara cu lornion ... (Repede, langa MIoara - imbratisare) Lasa-ma, puica, sa te strang in brate. (O alinta, o saruta) Fata mamei, onesta si cu noroc...

Soneria - tanti si nepoata au tresarit.

Mioara
Cine-o fi?

Stavaroaia (un gand nou)
Ce-ar fi inimioara, sa ne pomenim acum cu subdirectorul, ceremonios si nerabdator, sa-mi comunice, cu un moment mai devreme, dorinta lui inflacarata! (Soneria) Auzi, sunt sigura ca-i el! (Prinsa neasteptat de neastampat) Fugi, Mioara, si da un pic cu pudra.

Mioara (pasi spre usa, s-a oprit in prag)
Schimba rochia, tanti.

Stavaroaia (nerabdatoare)
Bine, deocamdata da tu zor, sa-l primesti.

(Mioara a iesit. Soneria mai tare, mai staruitoare)


Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 01
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 02
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 03
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 04
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 05
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 03 - Scena 06
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 01
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 02
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 03
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 04
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 05
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 06
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 07
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 08
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 09
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 10
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 11
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 12
Idolul si Ion Anapoda - Actul 02 - Tabloul 04 - Scena 13


Aceasta pagina a fost accesata de 304 ori.