Autori > Alexandru Davila


Victor Eftimiu - Oameni de teatru



Drama lui Davila incepe printr-un act intunecat, oarecum greoi: complotul din padure al boierilor.

De la actul al doilea, insa, actiunea porneste sa se stranga, sa se lumineze, sa se intraripeze. Pe masura ce inaintam in desfasurarea evenimentelor, atat versul cat si intriga se limpezesc, se fac mai sprintene, cuceritoare.

Interesul merge crescand, ca sa culmineze in ultimele doua acte: uneltirile criminale ale Clarei si ispasirea ei.

Alexandru Davila si-a scris poemul istoric cu mestesugul unui adevarat om de teatru, dupa regulile clasice ale dramaturgiei eroico-romantice. El insusi mi-a marturisit ca a luat model pe Victor Hugo, al carui suflu, ale carui tirade imbraca, in Vlaicu-voda, o forma autohtona de avant.

O lucrare solid inchegata dupa un plan bine chibzuit si realizata de un mester arhitect.

Prin purtarea conflictului, prin intensitatea crescanda a actiunii, prin mestesugita impartire a actelor, prin evolutia gradata a personajelor si armonioasa distributie a scenelor capitale si a celor de legatura, piesa lui Davila ramane un model de constructie dramatica.

Teatrul are mai multa legatura cu arhitectura decat cu literatura. Reguli care sunt mai mult ale inginerului deat ale poetului prezideaza la elaborarea si desavarsirea unui edificiu scenic. Fara aceasta armatura, neconsolidat cu fierul si betonul armat al tehnicii, edificiul e amenintat cu prabusirea, oricate frumuseti literare l-ar impodobi. Prin masiva lui executie, Vlaicu-voda a infruntat vremea.



Victor Eftimiu - Oameni de teatru







Victor Eftimiu - Oameni de teatru


Aceasta pagina a fost accesata de 684 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio