Autori > Ibraileanu Garabet


Garabet Ibraileanu - Citate - Analiza



Intr-o opera literara, elementul "frumos" e o "nota" esentiala pentru definirea si clasificarea literara, si istoricul literar, mai ales criticul, nu poate face si nu trebuie sa faca abstractie de acest element. Dar idealul lui, ambitia lui cea mare trebuie sa fie, pe cat e cu putinta, apropierea de obiectivitatea omului de stiinta. De aici, pentru istorie si critic, nevoia de mult recunoscuta si necontenit recomandata de a se sili sa se transpuna in cat mai multe stari de suflet, in cat mai multi oameni, spre a-i intelege din punctul lor de vedere, spre a analiza "frumosul" din punctul de vedere al conceptiei lor, al frumosului lor.

Un analist oricat de obiectiv, observand o societate cat de normala, va zugravi tot "negru" pe oameni. Toti analistii mari, fie "moralisti" puri, fie romancieri, sunt mai mult sau mai putin detractori ai omului. Cauza pentru care analistii adevarati apar mizantropi este chiar analiza. Istoria evolutiei sufletesti arata ca sentimentele "inalte" sunt agregari de sentimente inferioare, adica mai "rele". Analiza, despicand starile ultime, descopera in ele componentii.

Omul intai priveste in afara si mult mai tarziu se intoarce asupra lui insusi. (Unii ganditori considera aceasta intoarcere spre propriul suflet ca un semn de decadenta in istoria rasei) Deci analiza e posterioara observatiei.

Intr-o opera literara, analiza e uneori de sine statatoare, alaturea de creatie, alteori e subiacenta, contopita in creatie, avand rolul de principium movens al creatiei.

In analiza, artistul adevarat se exprima direct, pentru ca scriitorul, cand analizeaza, lucreaza cu inteligenta.






Garabet Ibraileanu - Citate - Analiza


Aceasta pagina a fost accesata de 549 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio