Autori > Ibraileanu Garabet


Garabet Ibraileanu - Citate - Erotism




Amorul e o suma psihologica, un aliaj - nu un amestec - de sexualitate si de prietenie. Este amestecul elementelor care apropie pe bestie de bestie si pe om de om. Apropierea complecta intre doi oameni, prin amor, nu poate fi. Desigur insa ca amorul e cea mai mare apropiere, caci sexualitatea cimenteaza mai tare legaturile omenesti...

Fara iubire si chiar fara simpatie, un barbat poate sa aiba legaturi cu o femeie, o femeei fara nici un sentiment pentru barbat nu poate sa aiba legaturi, decat cu un adanc dezgust.

De zece ani esti prieten cu o femeie si va ziceti "dumneata". Acum un ceas ai vazut intaia data pe o femeie, care ti s-a dat si al carei nume nici nu-l stii, si va ziceti "tu". Oare singura apropiere dintre suflete este corpul?

Printre pisici, cunoscute prin indelungatele lor maneje preliminarii in amor, sunt unele care, ca si oamenii lipsiti de prejudecatile intarziate, surprima orice preludii si merg drept la scop.

Este aceasta mizerie in lume; cu cat un barbat si o femeie se iubesc mai mult, cu atat se tot imputineaza intre ei secretele corpului si, din cauza suspiciunilor, se tot inmultesc secretele sufletului.

Prietenie amoroasa - amorul ipocrit cu sine insusi.

Cand un amant incepe sa ia alure de sot, femeia se simte nenorocita, oricat de ideal s-ar purta el, caci ea nu-si luase amant pentru ca sa aiba doi soti.

Iti parasesti prietenii si alergi dupa sufletul, atat de deosebit de al tau, al unei femei, tocmai in momentul cand spui ca vrei un suflet care sa te inteleaga. Ipocritule, tu vrei sa imbogatesti registrele starii civile.

In timpurile din urma, lipsite de orice prejudecati, un barbat de treaba poate sa aiba mai multe iubire deodata, pe cand o femeie de treaba nu are niciodata doi amanti in acelasi timp ci, cel mult, unul cu care e pe ispravite si altul cu care a inceput. Starea asta de tranzitie poate tinea mai multe vreme...

Erotismul este piatra de incercare pentru distinctia sufleteasca a unui scriitor.

In orice amor, cat de sufletesc, exista aceasta cruzime, care se da pe fata cu salbaticie in momentele de conflict, si aproape intotdeauna sufletul este in minoritate. Amorul este lucrul naturii, si nu al societatii. Societatea il stilizeaza numai si cel mult il complica cu elementele care se topesc la cea mai mica ciocnire. De aceea superioritatea sufleteasca a unui om se cunoaste si dupa rezistenta pe care o pune sufletul lui la egoismul naturii.

Amorul nu este entuziasm estetic si moral. Sublimitatile astea ciorotice n-ar putea explica tirania si dementa lui. El este cu totul altaceva. Este faptul fundamental al existentei, vointa de a trai sau, mai bine, de a nu muri (ceea ce, desi pare acelasi lucru, e cu totul altaceva) In strigatul de iubire, barbatul cere femeii ajutor impotriva mortii. De aceea "amorul e tare ca moartea". De aceea nemilosul lui egoism in doi. De aceea senzatia fara nicio analogie a realizarii lui. De aceea posibilitatea imaginilor voluptoase de a tine piept in constiinta imaginii infioratoare a mortii.

Panda de a acapara o femeie, consimtirea ori refuzul ei, nesiguranta daca-ti da sau iti ia viata, tipatul de bucurie cand ti-o da, si mai cu seama de durere cand ti-o refuza ... acesta, si nu altceva, constituie poezia amorului - cand contribuie si omul, care vine pe o alta linie, desfacuta candva din pitecantrop.






Garabet Ibraileanu - Citate - Erotism


Aceasta pagina a fost accesata de 561 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio