Autori > Ibraileanu Garabet


Citate de Garabet Ibraileanu





Inteligentii se impart in doua categorii , buni si rai, prostii doar in una : rai (Garabet Ibraileanu)

O pasiune cu cat n-o satisfaci, cu atat te chinuieste mai mult. (Garabet Ibraileanu).

Inteligenta este un avocat si nu un consilier firii individului. (Garabet Ibraileanu)

Fara talent nu se poate face opera de arta. (Garabet Ibraileanu)

Fericirea este placerea sufletului. O simpla senzatie, un sunet, o culoare, atingerea mainii unei femei, daca angajeaza sufletul, devine o fericire. (Garabet Ibraileanu)

Inteligentii joaca roluri fata de altii. Prostii joaca roluri fata de ei insisi si, daca sunt prea prosti, reusesc sa se insele singuri. (Garabet Ibraileanu)

Sublimul vietii - ascensiunea pe piscurile inalte ale existentei - exclude sentimentalitatea, care supune pe om micilor nevoi ale celor din jurul lui. (Garabet Ibraileanu)

Caragiale este cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura. (Garabet Ibraileanu)

Tineretea beneficiaza de toate, chiar si de trecerea anilor. (Garabet Ibraileanu).

In tinerete, cand starile sufletesti sunt vii si multe, timpul trece placut si incet, asa ca, privind indarat la o distanta de cativa ani, iti pare o eternitate. (Garabet Ibraileanu)

Cu vorba si cu fapta sa te iubeasca, ca intr-alt chip isi intoarce fata de la tine. (Garabet Ibraileanu)

Prin sentimente oricare, bune sau rele, atarni de oameni. Prin inteligenta ii domini. (Garabet Ibraileanu)

Ce este dragostea? Este un fel de afinitate intre doi oameni. (Garabet Ibraileanu)

Iubirea - sentimentul cel mai puternic si prin aceea ca el e cel mai complet, alcatuit dintr-o multime de sentimente, ele insele deja complexe. (Garabet Ibraileanu)

Amorul este o febra a sufletului. (Garabet Ibraileanu)

In amor pasionat nu e, nu poate fi prietenie. (Garabet Ibraileanu)

Amor adevarat e acela la care ia parte si imaginatia si inima. Amorul, lipsit de una din aceste doua parti, e o stare bolnava a individului. (Garabet Ibraileanu)

Amorul este lucrul naturii si nu al societatii. (Garabet Ibraileanu)

Nimeni nu iubeste cand nu spera macar inconstient sa fie iubit. (Garabet Ibraileanu)

O dragoste ca sa fie completa, adevarata si deci durabila, trebuie sa fie din cele trei puncte de vedere: trup, minte, simtire. (Garabet Ibraileanu)

Amorul, ca produs social, atunci va fi trainic, cand afinitatrea sufleteasca se va intemeia intre doua suflete, care se vor misca concordant cu pulsul evolutiei omenesti, sau care cel putin nu vor fin in dezacord cu aceasta evolutie. (Garabet Ibraileanu)

Amorul e sentimentul cel mai complex. (Garabet Ibraileanu)

Iubirea in afara de casatorie nu poate avea decat un sfarsit nenorocit si, adeseori, tragic. (Garabet Ibraileanu)

Libertatea este supremul bine pentru orice vietuitoare. Iar libertatea cea mai scumpa este aceea a constiintei, a gandirii si este suprema noblete a omului care e om. (Garabet Ibraileanu)

Cine nu e politicos cu slugile si cu animalele, n-are instinctul politetei, ci dresajul, si n-are sufletul suspus. (Garabet Ibraileanu).

Cea mai subtila dintre placeri e aceea de a fi simplu, modest, naiv, supus, prevenitor. (Garabet Ibraileanu)

Bunatatea e dar gratuit al naturii, tot atat de rar ca si inteligenta ori frumusetea. (Garabet Ibraileanu)

Generozitatea este o insusire eminamente barbateasca, ca si iertarea si uitarea. Generozitatea e virtutea celor tari. (Garabet Ibraileanu)

Fericirea este placerea sufletului. O simpla senzatie, un sunet, o culoare, atingerea mainii unei femei sau a unui copil, daca angajeaza sufletul, devine o fericire. (Garabet Ibraileanu)

Un om nestiutor cade usor victima greselei si e condamnat sa aiba intotdeauna parerile altora. (Garabet Ibraileanu)

Ignorantul e din natura credul. (Garabet Ibraileanu)

Raul cel mare de combatut e ignoranta. (Garabet Ibraileanu)

Creatia este o arta si, prin urmare, nu se poate inchipui creator lipsit de conceptia individualului care e obiectul creatiunii. Cu cat cineva are mai puternica aceasta conceptie, cu atat este mai creator. (Garabet Ibraileanu)

Arta mare lamureste si ea, scotand si separand esentialul din accidental, punand o ordine in ceea ce e haotic si incalcit in realitatea lucrurilor si stabilind intre aparente o legatura cauzala. (Garabet Ibraileanu)

Limba este, dintr-un punct de vedere, o mare parte din ceea ce se numeste arta. (Garabet Ibraileanu)

Limba romana are nepretuitul avantaj de a poseda cuvintele iubire si amor, pentru doua lucruri, cu totul deosebite, denumite in alte limbi cu un singur cuvant. (Garabet Ibraileanu)

Un stil umflat, lipsit de idei, e ca si un corp lipsit de sange. Precum sangele nutreste, da viata corpului, asa si ideile dau viata stilului. (Garabet Ibraileanu)

Opera literara e o suma de momente ale spiritului unui scriitor, o manifestare multipla si variata a impresiei pe care lumea o face asupra unei sensibilitati. (Garabet Ibraileanu)

Opera artistului este expresia sufletului si oglinda vietii unei societati. (Garabet Ibraileanu)

Orice opera de arta, romanul ca si poezia lirica, ca si drama, este expresia unei conceptii asupra vietii - a filozofiei, a starilor sufletesti. (Garabet Ibraileanu)

In scrisul tau destinat publicul pune ideile tale, dar niciodata sentimenele tale, adica partea intima a personalitatii tale, niciodata imaginatia ta, adica produsul imediat al personalitatii tale. (Garabet Ibraileanu)

A scrie este a avea deprinderea de a grupa elementele psihice in jurul ideii sau tendintei dominante (tema, subiectul) deprindere pe car en-o are necarturarul. (Garabet Ibraileanu)

Scriitorul fara tendinti nu se poate, caci scriitor absent fata cu opera sa nu se poate. Si, neputand fi absent nu poate sa nu-si manifeste aprecierea sa, atitudinea. (Garabet Ibraileanu)

Un scriitor nu poate fi definit dupa subiectele sale, ci dupa maniera sa. (Garabet Ibraileanu)

Se poate spune ca literatura, care aproape in intregime nu-i decat zugravirea afacerilor amoroase, nu este altceva decat epifenomenologia stiintii numita embriologie. (Garabet Ibraileanu)

Un poet care nu are o calitate prin care intrece pe ceilalti, nu e poet de rasa. (Garabet Ibraileanu)

O poezie culta e rezultatul autocriticii vremelnice a unui singur om. (Garabet Ibraileanu)

O poezie populara e rezultatul autocriticii seculare a sute si mii de oameni. E rezultatul autocriticii unui intreg popor. (Garabet Ibraileanu)

Poezia este, in primul tand, ecoul unei sensibilitati fragede intr-un orgaism psihic superior. (Garabet Ibraileanu)

Caragiale este cel mai mare creator de viata din intreaga noastra literatura. (Garabet Ibraileanu)

Tendinta romancierului rezulta din chipul in care priveste viata din opera sa si din lumina pe care o arunca asupra acestei vieti. (Garabet Ibraileanu)

Romanul propriu-zis ca sa fie o opera de valoare - adica sa placa cititorului cultivat, care cere unui roman intamplari si realitati sufletesti redate cu ata - presupune multe si variate insusiri de creator. Trebuind sa povesteasca - sa prezinte personajele, sa le faca sa-si exprime sentimentele, sa le analizeze sufletul, sa incadreze viata in mediul fizic si social - romancierul va trebui sa aiba talent epic, dramatic, liric si descriptiv, sa fie psiholog si sociolog. (Garabet Ibraileanu)

Critica literara nu poate trai, nu poate infrunta vremea decat numai cand este pishologica, cand contine adevaruri asupra sufletului omenesc. (Garabet Ibraileanu)

Criticul care nu judeca atitudinea scriitorului, afectivitatea sa, idealul sau, nu-si face datoria. (Garabet Ibraileanu)






Citate de Garabet Ibraileanu


Aceasta pagina a fost accesata de 732 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio