Autori > Eugen Lovinescu


Citate de Eugen Lovinescu




Viata fara dragoste nu-i cu putinta. (Eugen Lovinescu)

Caragiale e omul care impinsese pana la extrem arta de a concentra si de a margini in linii elementare si expresive. (Eugen Lovinescu)

O cultura nu se valorifica insa decat prin caracterul ei national. (Eugen Lovinescu)

Unitara, rotunda si inchegata se poate, totusi, stabili in sanul poeziei lui Octavian Goga curba unei evolutii. (Eugen Lovinescu)

Unitatea culturala a unui popor nu se ridica pe ruina indivizilor sau a gruparilor sociale, consfintite de istorie, ci se sprijina pe conlucrarea lor; ea reprezinta spectrul energiilor nationale, format din contopirea armonica a insusirilor originale. (Eugen Lovinescu)

Cultura este, asadar, un bun sufletesc, produs colectiv si evolutiv al unui grup social. (Eugen Lovinescu).

Tendinta oricarei culturi sta in a preface in activitate automatica deprinderile castigate printr-o lunga activitate constienta; numai atunci activitatile individuale, ori care ar fi ele, concurg la cooperatie sociala. (Eugen Lovinescu)

Comparatia nu inseamna, desigur, identitate, ci numai o forma acunoasterii, asa ca suprapunand sau diferentiind procedeele a doi scriitori, nu anticipam nimic asupra valorii absolute a operie lor. (Eugen Lovinescu)

Arta incepe precis din momentul speculatiei personale, nu numai in domeniul expresiei, cum se crede, ci si in domeniul ideatiei, iar artistul intra in rolul functiunii sale abia in clipa in care cauta si, de vreme ce e artist, si gaseste nu numai imagini noi pentru notiuni vechi, ci si avantul necesar pentru zborul planat al speculei intelectuale. (Eugen Lovinescu)

Traditia nu e o forta unitara si indiscutabila, ci o forta complexa si controversata. (Eugen Lovinescu)

Nimic nu fixeaza mai repede decat originalitatea, chiar cand nu se sprijina pe un suport sufletesc mai mare si pe un talent mai robust. (Eugen Lovinescu)

Esentialul e ca subiectele sa fie originale, trase din observatia directa, si nu simple imitatii straine, fara vreo intiparire nationala si locala. (Eugen Lovinescu)

Principiul originalitatii e, desigur, nobil si fecund; in arta el trebuie insa subordonat unor conditiuni generale estetice; lucrand arbitrar, poate duce la cele mai mari rataciri. (Eugen Lovinescu)

Limba nu se elaboreaza nici de gramatici, nici de scriitori; ea iese din conlucrarea instinctiva a colectivitatii nationale; orice stavili i s-ar pune, raspunzand geniului rasei si nevoilor momentului, ea nu poate fi anacronica. (Eugen Lovinescu)

Oricat ar fi de complicata, problema stilului e dominata de principiul armoniei dintre fond si forma. (Eugen Lovinescu)

Stilul nu e o creatie a mecanismului vietii, ci a unei anumite conceptii, imprecisa de altfel, pe care satisfacand-o, respiratia ii ia ritmul. (Eugen Lovinescu)

Stilul trebuie sa urmeze ritmul miscarilor sufletesti, asa ca nu are o valoare absoluta, ci numai una relativa prin raportarea la fond. (Eugen Lovinescu)

O opera de arta nu trebuie judecata prin intensitatea, ci prin calitatea emotiei ce produce. (Eugen Lovinescu)

O opera poetica e o cristalizare sufleteasca in jurul unei axe stabilite. (Eugen Lovinescu)

Un scriitor mare e copacul infipt in inima unui gen literar din care isi scoate hrana abundenta pana la sleirea genului. (Eugen Lovinescu)

Literatura unui popor izvoraste din natura specifica a sensibilitatii sale; el constituie un capitol de psihologie etica. (Eugen Lovinescu)

Critica poate fi creatoare de valori, dar a cauta cu orice pret sa creezi valori si a-ti taia un merit din aceasta indeletnicire, inseamna a lua o pozitie primejdioasa care falsifica imediat instrumentul criticei. (Eugen Lovinescu)

Un critic e un militant, el e un soldat in tinuta de campanie, pe terenul cultural; el e un semanator de idei. (Eugen Lovinescu)

Criticul nu este atat de expus la ura celor pe care-i ataca, pe cat e ura celor de care n-a avut ocazia sa se ocupe. (Eugen Lovinescu)

Polemica nu e arma spiritelor totalitare, ce-si subestimeaza adversarii, nu e, cu alte cuvinte, o maciuca, ci o arma supla, o lama logica, care nu bajbaie dezordonat pe toata suprafata trupului aparat de platosa, ci cauta doar micul pariu de inaderenta a zalelor; respectand sau netinand seama de rest, se implanta numai acolo intr-o lovitura definitiva. (Eugen Lovinescu)

Istoria nationala e, deci, stiinta cea mai temeinica pentru intarirea constiintei de neam ca e cea mai in masura de a lega si mai mult solidaritatea dintre azi si ieri, dintre trecut si prezent, de a adanci in sufletele noastre cultul stramosilor pe care se sprijina taria si marirea unei patrii. (Eugen Lovinescu)

Civilizatia este un bun material raspandit mai mult la suprafata societatii. (Eugen Lovinescu)






Citate de Eugen Lovinescu


Aceasta pagina a fost accesata de 1371 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio