Autori > Ionel Teodoreanu


Ionel Teodoreanu - Cuierul Vietii Romanesti



La "Viata romaneasca" nu exista propriu-zis un cerc literar, cu atat mai putin faimoasa sinagoga obscura unde rabini haini oficiaza liturghii lugubre.
Este o camera alba, cu o masa lunga acoperita cu musama si plina de manuscrise. Cei care se strang acolo nu injura pe nimeni, nu invidiaza pe nimeni.
Ca sa nu mai vorbesc de persoane, ii voi descrie dupa cuier. Indeosebi, zaresti atarnata palaria de romantice dimensiuni a d-lui Garabet Ibraileanu, sub care, in loc de spada, intalnesti o pasnica umbrela. Alaturi se afla pelerina ampla ca bolta unui castan a d-lui M. Sadoveanu. Mai vezi si paltonul d-lui Octav Botez, cu buzunarele pline de carti ca o biblioteca ambulanta, iar dedesubt, galosii, caci Iasul este un oras umed indeobste, iar carturarii sint sensibili la raceala. Apare, in sfarsit, geanta d-lui Demonstene Botez, atat de dilatata, incat s-ar zice ca contine manuscrisul Comediei umane. In realitate, e plina de dosare comerciale, caci poetul Duminicilor numai duminica are ragaz sa fie poet liric, iar in restul saptamanii un prozaic avocat comercial.
Ultima moda vestimentara in acest cuier intelectual o aduce palaria, bastonul si paltonul d-lui M. Ralea, caci d-sa, atat in revista, cat si in curier, recenzeaza ultimele noutati europene. Cel care a[are mai tarziu ca toti este d-l Axente Frunza, asa de distrat, incat are aerul uluit al omului care a nimerit intr-o camera straina.
Insa imediat se reculege: pune palaria pe calimara, iar paltonul pe umerii primului colaborator de la masa.
Lipseste numai d-l M. Sevastos, al carui cap e mai curand de Sevastita cu mustata postisa.
In aceasta adunare de oameni maturi, d-l Ionel Teodoreanu, in bluza useasca, tragand dintr-o tigara groasa, are aerul unui ele de liceu, tolerat in cancelaria profesorilor. D-sa reprezinta in redactia "Vietii romanesti" literatura imberba, dupa cum d. M. Ralea infatiseaza critica imberba.





Ionel Teodoreanu - Cuierul Vietii Romanesti


Aceasta pagina a fost accesata de 653 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio