Autori > Nikolai Gogol


    Primii ani    Copilaria    Adolescenta    Debutul literar    Tineretea    Ultimii ani    Sfarsitul   

Primii ani


   20 Martie 1809    In localitatea Sorocintii Mari, Imperiul Rus, s-a nascut scriitorul Nikolai Vasilievici Gogol. Este fiul lui Vasili Afanasevici Gogol-Ivanovski si al Mariei Ivanovna Gogol. A fost un copil bolnavicios. Pe linie paterna avea multe din rude din componenta clerului, iar pe linie materna avea afiliere de rudenie printre cazaci. Mai avea si origini poloneze. Acasa vorbea in limba ucraineana, insa toate lucrarile le-a scris in limba rusa. Gogol mai cunostea limbile franceza, italiana, poloneza.

Copilaria


   01 Ianuarie 1814    Inca din copilarie, Nikolai Vasilievici Gogol a prezentat unele semne de dezechilibru psihologic. La varsta de cinci ani, a avut primele viziuni ale fortelor malefice identificate in chipul unei pisici pe care a inecat-o.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1818 - 01 Ianuarie 1819    Impreuna cu Ivan, fratele sau mai mic, Nikolai Vasilievici Gogol invata la Scoala judeteana din Poltava (Ucraina)

   01 Ianuarie 1820 - 01 Ianuarie 1821    Nikolai Vasilievici Gogol se pregateste si in particular cu un profesor de limba latina de la gimnaziul din Poltava.

   01 Mai 1821    Spre sfarsitul anului scolar, Gogol este mutat la Gimnaziul de stiinte superioare din orasul Nejin.

   01 Ianuarie 1827    Nikolai Gogol scrie poemul Hans Kuchelgarten.

   07 Mai 1828    Nikolai Gogol primeste aprobarea cenzurii poemului sau Hans Kuchelgarten. Aceasta lucrare apare pe propria cheltuiala. Aparitia acestei opere de tinerete, semnata cu pseudonimul V. Mov, este intampinata insa cu recenzii nefavortabile. Deziluzionat de esec, Gogol retrage din librarii exemplarele nevandute si le arde.

   27 Iulie 1828    Nikolai Vasilievici Gogol absolva gimnaziul.

   13 Decembrie 1828    Gogol insotit de un prieten pleaca spre Petersburg.

   28 Decembrie 1828    Nikolai Vasilievici Gogol incearca sa-si gaseasca o slujba insa fara succes.

   01 Ianuarie 1830    Gogol traduce din franceza articolul "Despre comertul rusilor la sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea". Articolul este acceptat de revista "Arhiva Nordului" insa nu va fi niciodata publicat.

Debutul literar


   01 Februarie 1830 - 01 Martie 1830    Revista "Insemnari din patrie" ii tipareste povestirea Bisavriuk sau "Seara in ajun de Sint-Ivan Kupala". Povestirea este publicata fara semnatura lui Nikolai Vasilievici Gogol.

Tineretea


   01 Mai 1830 - 01 Iunie 1830    Nikolai Gogol frecventeaza Academia Artelor, unde studiaza pictura.

   18 Decembrie 1830    In almanahul "Florile Nordului pe anul 1831", sub semnatura "Ooooo", Nikolai Gogol publica un capitol din romanul istoric Hatmanul, ramas neterminat.

   01 Ianuarie 1831    In primul numar al revistei Gazeta literara, Nikolai Gogol (sub pseudonimul P. Glecik) publica un capitol din nuvela Mistretul fioros.

   16 Ianuarie 1831    In numarul patru al revistei Gazeta literara i se tipareste articolul Femeia. Este prima scriere semnata cu numele sau: N. Gogol.

   20 Mai 1831    La o serata, Nikolai Vasilievici Gogol face cunostinta cu scriitorul rus Alexandr Sergheevici Puskin.

   01 Septembrie 1831    Apare prima parte a volumului de scrieri Serile in catunul de langa Dikanka de Nikolai Vasilievici Gogol.

   01 Martie 1832    Apare a doua parte a volumului de scrieri Serile in catunul de langa Dikanka de Nikolai Vasilievici Gogol.

   01 Februarie 1834    In "Gazeta Ministerului Invatamantului" se tipareste articolul "Planul de predare a istoriei universale" de Nikolai Vasilievici Gogol.

   27 Februarie 1834    La Biblioteca pentru toti urma sa apara povestirea "Banduristul sangeros" de Nikolai Vasilieviic Gogol. Cenzura insa interzice publicarea acestei povestiri.

   18 Aprilie 1834    Cenzura aproba, cu unele modificari, publicarea povestirii "Cum s-a certat Ivan Ivanovici cu Ivan Nikiforovici" de Nikolai Gogol.

   01 Ianuarie 1835    Nikolai Vasilievici Gogol publica volumul "Arabescuri" ce cuprindea 13 articole axate pe probleme de literatura, estetica, arhitectura, arta, istorie dar si cele mai cunoscute nuvele scrise de Gogol: Nevski Prospekt, Portretul, Insemnarile unui nebun.

   01 Ianuarie 1835    Starea de pesimism si dezechilibrul emotional a fost exprimata in lucrarile "Taras Bulba" si "Jurnalul unui nebun"

   01 Ianuarie 1836    Timp de o luna si jumatate a scris comedia "Revizorul", prin care aducea critici birocratiei guvernamentale corupte din Rusia. Initial, piesa a fost interzisa de centura insa gratie sustinerii tarului Nikolai I a fost acceptata si prezentata publicului larg. Cu aceasta ocazie, tarul i-a daruit un inel cu nestemate. Comedia a fost apreciata si de prietenul sau Alexander Puskin.

   01 Ianuarie 1836 - 01 Ianuarie 1846    Nikolai Vasilievici Gogol a locuit in Italia si isi nota corespondenta cu anul de fondare a Romei. Scris la Roma, romanul "Suflete moarte" aduce critici dure sistemului fiscal, iobagiei si excrocheriei. Initial, lucrare a fost citita intr-un cerc restans.

   01 Martie 1836    Apare volumul Serile in catunul de langa Dikanka - editia a II-a cu recenzia lui Alexander Puskin.

   01 Martie 1836    Nikolai Vasilievici Gogol scrie povestirea "Nasul". Unii exegeti fac aluzie la nasul scriitorului.

   13 Martie 1836    In primul numar al revistei Contemporanul, fondata de Alexander Puskin, Nikolai Gogol publica nuvela Caleasca, fragmentul dramatic "Dimineata unui functionar" (titlu transformat in "Dimineata unui om ocupat")

   01 Ianuarie 1842    Desi era in plina glorie literara, starea dispozitiei fizice si psihice a lui Gogol incepe sa se degradeze vizibil.

   09 Decembrie 1842    La Petersburg are loc premiera comediei "Casatoria" de Nikolai Vasilievici Gogol.

   05 Februarie 1843    La Moscova, are loc premiera comediilor "Casatoria" si "Jucatorii de carti" de Nikolai Vasilievici Gogol.

   26 Aprilie 1843    Are loc, la Petersburg, spectacolul "Jucatorii de carti" de Gogol.

Ultimii ani


   01 Ianuarie 1850    Nikolai Vasilievici Gogol o cere in casatorie pe contesa Anna Vielgorskaia. Este insa refuzat!

   01 Ianuarie 1852    Nikolai Vasilievici Gogol declara ca volumul al doilea al romanului "Suflete moarte" este gata.

   01 Ianuarie 1852    Starea sanatatii lui Gogol se inrautateste.

   04 Februarie 1852    Gogol se hotaraste sa inceapa un post mai lung si dupa spusele medicului care l-a ingrijit in ultimele zile "si-a intrerupt lucrul la corectura, reducandu-si la minim hrana si somnul"

   07 Februarie 1852    Nikolai Vasilievici Gogol se spovedeste si primeste impartasania. "Impartasania nu l-a calmat: a ramas la fel de posomorat, in ziua aceea n-a vurt sa manance nimic: si cand, mai tarziu, a mancat o prescura, a inceput sa-si zica lacom, afurisit, nerabdator si s-a intristat foarte tare"

   10 Februarie 1852    Nikolai Gogol scrie ultima scrisoare mamei sale. Refuza orice medicament si posteste in continuare.

   11 Februarie 1852 - 12 Februarie 1852    Intr-un acces de nebunie, depresie si criza spirituala, dupa mai multe zile de insomnie, Gogol arde manuscrisul volumului al doilea al romanului "Suflete moarte", manuscris pe care-l transcrisese de mai multe si la care lucrase timp de mai multi ani. Era convins ca inspiratia operei era de natura malefica.

Sfarsitul


   21 Februarie 1852    La ora opt dimineata, se stinge din viata scriitorul Nikolai Vasilievici Gogol. Ultimele sale cuvinte au fost: "Scara, repede, aduceti-mi o scara!"

   25 Februarie 1852    Nikolai Vasilievici Gogol este inmormantat "in pamantul unei manastiri, cea a Sfantului Daniil din Moscova".

   31 Mai 1931    Gogol este reinhumat la cimitirul Novodevicii, cunoscut cimitir din Moscova, dupa inchiderea manastirii de catre regimul sovietic. La deshumarea ramasitelor pamantesti s-a descoperit, cu stupoare, ca lipsea capul defunctului.

© 2007 Audio Carti - Carti Audio