Autori > Radulescu Heliade


    Primii ani    Copilaria    Adolescenta    Tineretea    Debutul editorial    Maturitatea    Ultimii ani    Sfarsitul   

Primii ani


   06 Ianuarie 1802    Se naste la Targoviste Ioan Radulescu, indragit scriitor. Tatal, Ilie Radulescu este un mic boiernas, originar din Targoviste, functionar militar si proprietar, care, mai tarziu, va participa la miscarea lui Tudor Viadimirescu. Mama, Eufrosina, de origine greceasca, este fiica lui Al. Danielopol, fost colonel in armata tarista.

Copilaria


   01 Ianuarie 1811    Ioan Radulescu invata pe carti grecesti, dupa moda timpului, cu dascalul Alexe.

   01 Ianuarie 1811    Radulescu descopera Alexandria populara si invata sa citeasca romaneste cu un argat.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1813 - 01 Ianuarie 1815    Invata mai departe, la Bucuresti, cu dascalul Naum, calugar la Biserica Sfantul Niculae.

   01 Ianuarie 1815 - 01 Ianuarie 1818    Ioan Radulescu urmeaza la scoala greceasca de la Schitu Magureanu, unde continua sa faca incercari poetice. Spre sfarsitul acestei perioade, descopera versurile lui Atanasie Hristopol, pe care le traduce in intregime.

   01 Ianuarie 1818 - 01 Ianuarie 1820    Urmeaza la scoala romaneasca de la Sfantul Sava, infiintata si condusa de Gheorghe Lazar.

   01 Ianuarie 1818 - 01 Ianuarie 1820    Mama sa, Eufrosina, moare de ciuma.

   01 Ianuarie 1820 - 01 Ianuarie 1821    Ioan Radulescu ramane la Sfantul Sava, ca ajutor al lui Gheorghe Lazar, nefiind inclus in grupul primilor patru bursieri trimisi in Occident.

Tineretea


   01 Ianuarie 1822    Dupa plecarea lui Lazar, Ioan Radulescu redeschide scoala de la Sfantul Sava in conditii grele si fara nici o retributie la inceput.

   01 Ianuarie 1822    Acum au loc primele incercari de traducere din Boileau.

   01 Ianuarie 1827    Ia parte activa la infiintarea "Societatii literare" patronate de Dinicu Golescu si redacteaza statutele.

   01 Ianuarie 1827    In sedintele Societatii literare va citi pentru prima oara traduceri din Lamartine.

   01 Ianuarie 1828    Apare la Sibiu Gramatica romaneasca, dupa modelul gramaticii lui Le Tellier, pregatita se pare de pe la 1820. Principala ei inovatie este reducerea numarului de litere conform principiului fonetic.

   01 Ianuarie 1829    Tatal sau, Ilie Radulescu, moare de ciuma.

   01 Ianuarie 1830    In jurul acestei date cunoaste pe Young, pe care-l mentioneaza acum in "Curierul romanesc", si pe Ossian, din care va traduce inainte de 1837.

Debutul editorial


   01 Ianuarie 1830    Apare primul sau volum de versuri: Meditatii poetice dintr-ale lui A. de Lamartine, in care sunt cuprinse si primele sale poezii originale: Sonet, La anul 1830, Trecutul, Dragele mele umbre, Cantarea diminetii, La moartea lui Carlova.

Maturitatea


   08 Aprilie 1830    Ioan Radulescu incepe sa publice gazeta "Curierul romanesc", de o importanta deosebita in formarea gustului literar al vremii.

   01 Ianuarie 1831    Publica traducerea piesei Fanatismul sau Mahomed proorocul de Voltaire, si Regulile sau gramatica poeziei, traducere si prelucrare partiala dupa Cours de litterature d'histoire et de philosophie de Levizac si Moysant.

   01 Ianuarie 1833    Ia parte, alaturi de Campineanu, Aristia, Voinescu II, Poenaru, fratii Golesti la infiintarea "Societatii filarmonice", pe care o sustine organizatoric si baneste. Societatea milita pentru dezvoltarea literaturii, a artelor a teatrului romanesc, in care scop infiinteaza o scoala filarmonica, unde Aristia era profesor, iar Heliade director.

   01 Ianuarie 1834    Heliade Radulescu este director al Scolii de muzica vocala, de declamatie si de literatura, care avea rostul de a pregati actori profesionisti.

   01 Ianuarie 1835    Ion Heliade Radulescu publica traducerea comediei Amfitrion de Moliere.

   01 Ianuarie 1835    Apare "Gazeta Teatrului National".

   01 Ianuarie 1836    Se gandeste la o "colectie de autori clasici", la care visa inca din 1829; s-ar fi publicat 24 de brosuri pe an (Alfieri, Byron, Homer, Vergiliu, Tasso, Hugo etc.). De aici avem traducerile lui Heliade din Byron.

   01 Ianuarie 1836    Apare volumul Culegeri din scrierile lui I. Eliad de proze si de poezie.

   01 Ianuarie 1836    Ion Heliade Radulescu incepe corespondenta publica cu Costache Negruzzi cu privire la limba literara, principiile de cultivare a ei, caile de introducere si de adaptare a neologismelor si neceistatea unificarii formelor utilizate in diferite locuri, de diferiti autori. Corespondenta se regaseste sub titlul "Corespondenta intre doi romani". Ion Heliade Radulescu sustinea ideea ca scriitorul trebuie sa cunoasca si sa respecte spiritul limbii: "Limba am aflat-o destoinica, caci ea mi-a fost dascalul si ea singura m-a povatuit cum trebuie sa o mii; si cine o va asculta, cine nu va iesi din regulile prescise ale naturei eu, va ajunge in scurta vreme departe..."

   01 Iunie 1837    Apare primul numar din revista literara "Curier de ambe sexele", care inlocuieste publicatia anterioara a lui Heliade, "Gazeta teatrului national" (1835-1836). Revista publica literatura originala si traduceir, scrieri cu caracter didactic, pedagogic, filozofic si lingvistic.

   01 Ianuarie 1838    Este un an dificil si plin de dezamagiri pentru Heliade, care aduce, dupa dizolvarea Societatii filarmonice (prin intrigile abile ale autoritatii, tematoare de activitatea patriotica desfasurata sub acoperirea preocuparilor culturale), despartirea de gruparea lui Campineanu, pe care-l ironizeaza intr-o sceneta si cearta cu scriitorul Grigore Alexandrescu, cu care va polemiza indelung si caruia ii va consacra mai multe satire.

   01 Ianuarie 1840    Este descoperita conjuratia lui Mitica Filipescu, care urmarea rasturnarea domnului, si participantii sunt arestati (printre ei Nicolae Balcescu, M. Serghiescu, Eftimie Murgu). Intre conjurati se aflau si Grigore Alexandrescu si Cezar Boliac, motiv in plus ca Heliade, care dezaproba din principiu orice violenta, sa priveasca cu antipatie miscarea.

   01 Decembrie 1841    Apare in "Foaia pentru minte, inima si literatura" de la Brasov articolul lui Heliade-Radulescu "Pentru opinie" in care pledeaza pentru drepturile politice ale claselor ssociale active, intelectualitatea in primul rand; el acuza o parte a boierimii ca adopta principii liberale in scopurile demagogice, pe care nu le respecta in practica. Articolul are un rasunet imens si-i aduce autorului multe neplaceri.

   01 Ianuarie 1843    Ion Heliade Radulescu face parte din Loja bucuresteana "Fratia".

   01 Ianuarie 1843    Heliade Radulescu este numit director al Arhivelor Statului.

   01 Ianuarie 1844    Ion Heliade Radulescu publica, in "Curierul romanesc", Zburatorul, sub titulatura de "balada".

   01 Ianuarie 1844    Este un an fertil in opere satirice; scrie satira Trandafirul si florile, indreptata imptoriva concesiunii minelor din tara unui antreprenor strain.

   01 Ianuarie 1846    Heliade lanseaza faimosul sau proiect de traduceri, care prezinta, cea mai indrazneata incercare de sistematizare a transpunerii clasicilor universali in romaneste.

   01 Ianuarie 1848 - 01 Ianuarie 1849    In timpul emigratiei, Heliade pastreaza o atitudine independenta si ostila celorlalti revolutionari, incepand sa pozeze in victima a intrigilor si neintelegerii generale.

   01 Ianuarie 1848 - 01 Ianuarie 1849    Desi initial se tine departe de pregatirile facute sub mantia "Asociatiei literare", cand evenimentele se precipita, Heliade se alatura comitetului revolutionar (Balcescu, Rosetti, Ghica, Bratianu, Tell etc) dupa ce Bibescu refuza sa discute cu el necesitatea unor reforme si dupa ce, la recomandatia comisarului Duhamel, Curierul romaneste este suspendat.

   09 Iunie 1848    Heliade citeste Proclamatia de la Islaz si intra in guvernul provizoriu, unde se va opune liniei lui Balcescu.

   01 Septembrie 1848 - 01 Ianuarie 1849    Dupa inabusirea revolutiei, Heliade paraseste tara, ajunge in Franta, la Londra, apoi din nou la Paris, apoi in Grecia, la Constantinopol - unde nu este primit - si se intoarce in Franta.

   01 Ianuarie 1849    Heliade Radulescu incearca sa organizeze emigratia romana, care recunoscuse la inceput autoritatea fostei locotenente domnesti. Face o calatorie la Londra, impreuna cu Tell, unhde explica lordului Palmerston obiectivele revolutiei.

   01 Ianuarie 1851    Ion Heliade Radulescu se stabileste in insula Chios, unde se afla familia sa.

   01 Ianuarie 1851    Ion Heliade-Radulescu publica volumul Memoires sur l'Histoire de la regeneration roumaine ou sur les evenements de 1848 accomplis en Valachie (Memorii asupra istoriei regeneratiei romane adica asupra evenimentelor intamplate in Tara Romaneasca in 1848), in care afirma, pentru a justifica revolutia ca "tiranii nu cedeaza niciodata drepturi daca poporul nu li se smulge"

   01 Ianuarie 1854    Heliade Radulescu se intoarce pentru cinci saptamani in Bucuresti, in timpul ocupatiei turcesti a Capitalei, dar este nevoit sa plece la protestele consulatului austriac.

   01 Ianuarie 1859    Heliade Radulescu incepe sa publice Echilibru intre antiteze, opera sa capitala cu caracter filozofic.

   01 Ianuarie 1859    Participa la aprinderea luminilor Lojii bucurestene "Steaua Dunarii"

   01 Decembrie 1859    Heliade Radulescu revine in tara si incearca sa reintre in viata politica.

   01 Decembrie 1859    Heliade Radulescu isi pune candidatura ca deputat. Este invins de Bolliac.

   01 Decembrie 1859    Publica din nou Curierul romanesc, care este suspendat de guvernul Ghica numai dupa trei numere.

   01 Ianuarie 1861    Ion Heliade Radulescu este ales Mare Maestru al Lojii Steaua Dunarii.

Ultimii ani


   01 Ianuarie 1864    Ion Heliade Radulescu este ales deputat.

   01 Ianuarie 1866    Parlamentul ii voteaza o recompensa nationala, precum si o pensie anuala in valoare de 20.000 lei

   01 Ianuarie 1867    Heliade-Radulescu este ales Presedinte al Societatii Academice Romane, viitoarea Academie.

   01 Ianuarie 1868 - 01 Ianuarie 1870    Radulescu incepe sa-si republice creatia poetica, revazuta, in Curs intreg de poezie generala, aparut in 4 volume.

Sfarsitul


   27 Aprilie 1872    Moare scriitorul Ion Heliade Radulescu. Are parte de funeralii grandioase. Este inmormantat in curtea bisericii Mavrogheni, de la Sosea.

© 2007 Audio Carti - Carti Audio