Autori > Carroll Lewis


Capitolul 12 - Cine pe cine a visat?Capitolul 12

Cine pe cine a visat- Maiestatrea Ta n-ar trebui sa toarca atat de tare, zise Alice, fracandu-se la ochi si indreptandu-si vorba catre pisicuta cu mult respect, dar si cu o unda de asprime in glas. M-ai trezit ... ah! Dintr-un vis asa frumos! Si sa stii ca erai si tu acolo, Mituco - am facut inconjurul Lumii din Oglina. Stiai draguta?
Pisicutele au acest obicei tare suparator (remarcase o data Alice) de a toarce intotdeauna, orice te-ai gasi sa le spui.De-ar toarce numai in semn de DA si s-ar multumi sa miaune in loc de NU sau ar urma vreun alt soi de regula, zisese atunci Alice, ca sa poti purta cu ele o discutie. Dar cum se poate sta de vorba cu cineva care o tine una si buna?
Iar, de data asta, pisicuta doar toarse - si era cu neputinta sa ghicesti daca voia sa spuna DA ori BA.
Asa ca Alice scotoci printre figurile de sah de pe mana pana ce-o gasi pe Regina Rosie, apoi ingenunche pe covorasul din fata sobei si le puse pe Regina si pe pisicuta fata in fata.
- Ei, Mituco! striga batand din maini, triumfatoare. Marturiseste ca te prefacusesi in dumneaei!
("Dar Mituca nu voia sa se uite la Regina" povesti Alice, cand ii explica mai tarziu surorii ei cum se petrecusera lucrurile, "intorcea capul si se facea ca n-o vede; da' se cunostea ca-i e putin rusine, asa ca eu, una, sunt sigura: ea era Regina Rosie!")
- Stai nitel mai teapana! striga Alice, razand vesela. Si fa o reverenta spana cand te gandesti ... ce sa  ... ce sa torci. Castigi timp, adu-ti aminte!
Si o ridica in dreptul fetei si-o pupa iute, ca sa-i arate cat o rpetuia ca fusese o Regina Rosie.
- Fulg-de-Nea, draguta mea! vorbi inainte Alice catre pisicuta alba, care tot mai rabda, cuminte, dichiseala la care o supunea maica-sa. Cand o sa ispraveasca odata Dina cu Maiestatea Ta Alba? ... De-aia trebuie sa fi fost tu atat de ciufulita in visul meu! Dina! Tu stii ca speli o Regina Alba? Zau ca nu te porti deloc cu respectul cuvenit! Insa Dina, ea ince s-o fi prefacut oare? flecarea Alice inainte, tolanindu-se comod pe covoras si, cu o mana la barbie, supraveghindu-si familia de pisici. Spune, Dina, tu te schimbasesi in Coco-Cocou? Mi se pare ca da! ... Dar mai bine nu spune deocamdata asta prietenilor tai, fiindca nu-s chiar sigura ... Asculta Mituco draga, daca ai fost intr-adevar cu mine in vis, un lucru stiu ca trebuie sa-ti fi placut mult: ca mi s-au spus asa multe poezii, si toate despre pesti! Maine-dimineata, o sa ai o mare bucurie: cat ai sa-ti papi gustarea de dimineata, eu o sa-ti spun poezia Vaca Mare si Dulgherul; si atunci s-ar putea sa ti se para ca ai in fata ta stridii, draga mea! ... Asculta, Mituco pisicuto, ia sa ne gandim: cine a visat toate astea? ... E o problema foarte serioasa, draga mea - si n-ar trebui sa-ti tot sugi laba acuma, de parca nu te-ar fi spalat Dina azi-dimineata! ... Vezi, Mituco, visul asta, sigur de tot ca trebuie sa-l fi visat ori eu, ori Regele Rosu ... El a facut parte din visul meu, bineinteles, dar si eu am facut parte din visul lui! ... Regele Rosu sa fi visat, Mitule? ... Tu, draguto, erai nevasta lui, asa ca tu s-ar cuveni  sa stii ... Hai, Mituco, ajuta-ma sa descurc asta! ... Sunt sigura ca labuta ta poate sa mai astepte!
Dar nazdravana de pisicuta se apuca doar sa-si linga cealalta labuta si se facu a nici nu fi auzit intrebarea.
Voi cine credeti c-a visat?

O barca sub un cer senin,
Ca in vis plutind' nainte
Intr-un miez de vara, lin.

Cuibariti, aproape mie, trei copii
- Privirea vie si auzul incordat -
Sorb un basm nevinovat.

Stins e azi al verii soare,
Pier ecourile, amintirea moare,
Coboara brumele toamnei, ucigatoare.

Doar in chip de naluca din vremea trecuta
Imi pluteste alaturea, tacuta,
Alice, cu ochi treji, nevazuta...

Are ce mangaia
Alti copii or asculta
Cu ochi aprinsi povestea mea,

Cuibariti aproape mie,
Zabovind cu bucurie,
In lumina aurie,

Pe-al visului cai pale,
Tot plutind mereu la vale,
Pe cand zilele tot curg
Si verile se tot scurg.


SFARSIT

Alice in tara oglinzii - Cuvant inainte al autorului
Capitolul 01 - Casa din oglinda
Capitolul 02 - Gradina cu flori vii
Capitolul 03 - Ganganiile din oglinda
Capitolul 04 - Tiuici si Tiuila
Capitolul 05 - Lana si apa
Capitolul 06 - Coco-Cocou
Capitolul 07 - Leul si cu Unicornul
Capitolul 08 - "E inventia mea!"
Capitolul 09 - Regina Alice
Capitolul 10 - Scuturarea
Capitolul 11 - Desteptarea
Capitolul 12 - Cine pe cine a visat?
Alice in tara oglinzii - Poezie


Aceasta pagina a fost accesata de 848 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio