Autori > George Orwell


    Primii ani    Copilaria    Adolescenta    Tineretea    Debutul literar    Maturitate    Ultimii ani    Sfarsitul   

Primii ani


   25 Iunie 1903    Eric Arthur Blair se naste in orasul Motihari, capitala statului Bihar (fosta provincie Bengal in timpurile colonialismului britanic din India) cunoscut mai ales sub pseudonimul literar si jurnalistic George Orwell, a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist Si reporter. Este cel de-al doilea copil al lui Richard Walmesley Blair, functionar din administratia engleza din India, si al Idei Mabel Limonzin, fiica unui comerciant de ceai.

Copilaria


   01 Ianuarie 1904    Impreuna cu mama si sora lui, se muta in Anglia.

   01 Ianuarie 1914    Lui Eric Arthur Blair i-a placut sa scrie inca din copilarie.

   01 Ianuarie 1914    La varsta de 11 ani, Eric Arthur Blair cunoaste primul sau succes literar cand i se publica, intr-un ziar local, un poem.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1917 - 01 Ianuarie 1921    Eric Arthur Blair studiaza la Colegiul Eton, o foarte buna universitate engleza. Publica in diferite reviste ale colegiului.

   01 Ianuarie 1922    Pentru ca familia sa nu mai avea bani sa-i plateasca invatamantul universitar, imediat dupa absolvirea Colegiului Eton, Eric Arthur Blair s-a angajat in cadrul Politiei Imperiale Indiene, in Birmania. Aceasta perioada o va povesti in romanul "Zile birmaneze".

Tineretea


   01 Ianuarie 1922 - 01 Ianuarie 1927    Eric Arthur Blair demisioneaza din cadrul Politiei Imperiale Indiene pentru a deveni scriitor.

   01 Ianuarie 1924 - 01 Ianuarie 1933    Eric Arthur Blair a scris articole pentru ziare.

   01 Ianuarie 1928    Eric Arthur Blair se muta in Franta insa succes literar se lasa asteptat.

   01 Ianuarie 1928 - 01 Ianuarie 1933    Dupa ce a lucrat in Franta, avand diferite profesii, Eric Arthur Blair s-a intors in Anglia, unde si-a deschis un magazin satesc.

Debutul literar


   01 Ianuarie 1933    In reportajul "Fluierand o paguba prin Paris si Londra", George Orwell si-a descris experienta de scriitor de stanga. Aceasta este o relatare emotionanta dar si comica a acelor ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors din Europa. Este perioada in care scrie sub pseudonimul George Orwell.

Maturitate


   01 Ianuarie 1934    Eric Arthur Blair publica romanul "Zile birmaneze" (Burmese Days) evocand perioada in care era angajat al Politiei Imperiale Indiene.

   01 Ianuarie 1934    George Orwell o cunoaste pe viitoarea sa sotie, Eileen O’Shaughnessy.

   01 Ianuarie 1935    George Orwell publica romanul "O fata de preot"(A Clergyman's Daughter)

   01 Ianuarie 1936    George Orwell publica romanul "Aspidistra sa traiasca" (Keep the Aspidistra Flying)

   01 Ianuarie 1936    Victor Gollancz ii comanda lui George Orwell un documentar despre somajul din Nordul Angliei pentru editura engleza "Left Book Club".

   01 Ianuarie 1936    George Orwell si Eileen O’Shaughnessy se casatoresc. Au un singur copil, Richard Blair.

   01 Decembrie 1936    George Orwell devine corespondent de razboi in timpul Razboiului Civil Spaniol (17 iulie 1936 - 1 aprilie 1939)

   01 Ianuarie 1937    In reportajul "Drumul catre Wigan Pier" (The Road to Wigan Pier), George Orwell descrie viata la limita saraciei a minerilor dintr-un orasel din Lancashire. Acest reportaj l-a consacrat pe George Orwell drept unul dintre cei mai mari reporteri si scriitori din Marea Britanie.

   01 Ianuarie 1937    George Orwell s-a alaturat ca voluntar Diviziei Lenin din Barcelona, condusa de Partidul Muncitorilor de Unitate Marxista.

   01 Ianuarie 1937    George Orwell avea grad de caporal.

   01 Februarie 1937    George Orwell este mutat la Huesca, orasul-capitala al provinciei spaniole Huesca. Dupa 115 zile petructe in linia intai primeste permisiunea sa plece la Barcelona.

   01 Mai 1937    George Orwell este martor al Revoltei din mai.

   12 Mai 1937    George Orwell se intoarce la Huesca. Este avansat la gradul de locotenent secund, avand sub comanda un pluton de treizeci de oameni. Este impuscat in gat si este temporar paralizat pe partea stanga si isi pierde timp de cateva saptamani vocea. Aflat in spital, George Orwell afla ca partidul din care facea parte este declarat ilegal. In pericol de moarte, Orwell fuge in Franta cu ajutorul consulului englez din Barcelona. George Orwell si sotia sa sunt acuzati de tradare in Spania!

   01 Ianuarie 1938    La intoarcerea sa in Anglia, George Orwell si-a descris experientele din timpul Razboiului Civil in romanul "Omagiu Cataloniei" (Homage to Catalonia). In aceasta carte, Orwell a incercat sa spulbere miturile propagandei diseminate de ziarele britanice. Cartea nu este primita prea bine, vanzandu-se peste o suta de exemplare anual.

   01 Ianuarie 1938    George Orwell este diagnosticat oficial cu tuberculoza, boala cu care se va lupta intreaga sa viata.

   01 Ianuarie 1938    George Orwell este internat cateva luni la Sanatoriul de la Preston Hall.

   01 Ianuarie 1939    George Orwell publica romanul "O gura de aer" (Coming up for Air)

   01 August 1941 - 01 Ianuarie 1943    George Orwell a inceput sa lucreze pentru Eastern Service of the British Broadcasting Corporation (B.B.C) Sarcina principala a lui George Orwell a fost sa scrie editorialul unei emisiuni radiofonice in care sa comenteze evenimente din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta slujba a urat-o din tot sufletul sau!

   01 August 1941 - 01 Ianuarie 1943    Comentariile lui George Orwell au fost difuzate in India.

   01 August 1941 - 01 Ianuarie 1943    George Orwell lucreaza pentru ziarul The Observer.

   01 Ianuarie 1943    George Orwell isi da demisia de la B.B.C.

   01 Ianuarie 1943    Editorul ziarului socialist Tribune, Aneurin Bevan, l-a recrutat pe George Orwell ca director editorial, avand sarcina de a scrie un editorial saptamanal intitulat "Cum imi place" (As I please)

Ultimii ani


   01 Ianuarie 1945    George Orwell publica cea mai cunoscuta carte a sa "Ferma Animalelor" (Animal Farm) care era o satira sub forma unei fabule a revolutiei comuniste din Rusia. Pentru ca Rusia era aliata Marii Britanii, lui George Orwell i-a fost destul de greu sa publice aceasta carte. In scurt timp de la publicare, cartea "Ferma animalelor" a ajuns una din cele mai populare carti din Marea Britanie. Actiunea se desfasoara intr-un cadru pastoral avand doi porci ca principali protagonisti . Acesti porci ii reprezinta pe Josef Stalin si Leon Trotki . Romanul i-a adus lui Orwell un mare succes si recompense financiare, pentru prima data in viata lui.

   01 Ianuarie 1945    George Orwell a recenzat romanul distopic 'Noi" de Evgheni Zamiatin pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea sa-i inspire romanul "O mie noua sute optzeci si patru"

   29 Martie 1945    Lui George Orwell ii moare sotia, Eileen Blair.

   01 Mai 1945 - 01 Ianuarie 1950    George Orwell se recasatoreste, dupa moartea primei sale sotii, cu Sonia Mary Brownell. Cea de-a doua sotie se spune ca ar fi fost inspiratia personajului Julia din romanul "O mie nouasute optzeci si patru" (Nineteen Eighty-Four)

   01 Ianuarie 1949    "O mie noua sute optzeci si patru (1984)" ("Nineteen Eighty-Four) este ultimul roman scris de George Orwell si a fost influentata de sanatatea sa in declin si de deziluziile politice fata de guvernul laburist care a venit la putere. Cartea reprezinta o meditatie asupra destinului tiraniei in viitor si a fost foarte bine primita de public, numeroase formule si cuvinte intand in vocabularul de zi cu zi. Orwell a oferit cititorilor, prin intermediul acestui roman, o privire de ansamblu a ceea ce s-ar intampla in cazul in care Guvernul ar controla fiecare detaliu al vietii unei persoane, pana la propriile ganduri.

   01 Ianuarie 1949    George Orwell era in stadiu avansat al tuberculozei.

Sfarsitul


   21 Ianuarie 1950    George Orwell moarte, la Londra, din cauza tuberculozei. Avea doar 47 de ani. George Orwell este inmormantat la All Saints' Church, Sutton Courtenay, Marea Britanie. Postum, este publicat jurnalul intim al scriitorului George Orwell.

© 2007 Audio Carti - Carti Audio