Autori > Hasdeu Petriceicu


    Primii ani    Copilaria    Adolescenta    Tineretea    Debutul literar    Debutul publicistic    Maturitate    Ultimii ani    Sfarsitul   

Primii ani


   26 Februarie 1838    Se naste Tadeu Hasdeu in comuna Carstinesti (Cristinesti) langa Hotin, in Basarabia. Mai tarziu isi va schimba prenumele din Tadeu in Bogdan, corespondentul romanesc pentru polonezul Tadeu, adaugand la nume si Petriceicu, voind sa arate inrudirea cu Stefan Petriceicu, domnitor in Moldova in secolul al XVII-lea, in anii 1672-1674. Tatal este Alexandru Hajdeu (Hijdeu) nascut in 1811, a fost un carturar de seama al timpului si scriitor (in rusa, polona si romana). Dupa ce invatase la pensionul fiilor de nobili de pe langa Seminarul teologic din Chisinau, urmeaza Facultatea de Drept de la Universitatea din Harkov, facand paralel si studii de stiinte ale naturii si filologie (anticipeaza studiile fiului). Continua studiile la Lemberg si la Munchen, unde isi ia doctoratul in filozofie. In afara de munca de profesor a practicat si avocatura. A avut preocupari de drept, filologie, istorie, folclor, filozofie si de literatura. S-a dovedit un mare patriot, in preocuparile sale istorice si literare facandu-si loc cu preponderenta trecutul Moldovei si al instrainatei Basarabii. Ca efor al Scoalelor din tinutul Hotinului, la 25 iunie 1837 - la inchierea anului scolar - tine un discurs Vechea glorie a Moldovei, care ii va aduce multe necazuri, cazand in dizgratia autoritatilor rusesti. Dupa 1841 va fi nevoit sa predea ca profesor la gimnaziile din Vinila, Camenita si Aovno. Infruntand despotismul guvernatorului din Camenita, este considerat "tulburator al linistii publice", cerandu-i-se exilarea. Preocuparile tatalui au favorizat dezvoltarea unei atmosfere intelectuale cu totul deosebite in casa parinteasca. Mama, Elisabeta Dauszka (Daucs), fiica unui locotenent, nobil lituanian, Teofil Dauszka, si a unei moldovence, Melania, nascuta Morjun, care a trait pana in 1889, in ultima parte a vietii fiind calugarita la Manastirea Pasarea de langa Bucuresti. Arborele genealogic al Hasdeilor urca mult in istorie, familia boiereasca Hajdeu fiind atestata inca din timpul lui Stefan cel Mare. Bunicul scriitorului, Tadeu Hajdeu (1769-1835), stranepot al lui Gheorghe Lupascu Hajdeu, isi recapata drepturile asupra mosiilor stramosesti din tinutul Hotinului si se stabileste la Cristinesti. Acest Tadeu Hajdeu era om instruit, poet de limba polona, a tradus din scriitorul german August von Kotzebue in poloneza si a cules literatura populara romaneasca. Un unchi al scriitorului, Boleslav, desi de profesie naturalist, se ocupa si cu scrisul, fiind autor de proza de inspiratie istorica.

Copilaria


   01 Ianuarie 1840    Se naste fratele sau, Nicolae.

   01 Ianuarie 1844    Tatal calauzeste primii pasi spre invatatura ai micutului Tadeu (Bogdan), daruindu-i Gramatica romaneasca a lui Ion Heliade Radulescu, pe care o va pastra cu sfitnenie. Tadeu invata cu tatal sau limbile stiute de acesta: greaca, latina, slavona, franceza, italiana, engleza, germana, rusa, polona, bulgara. "Singurul meu dascal a fost tatal meu", va afirma mai tarziu B.P. Hasdeu.

   01 Ianuarie 1845 - 01 Ianuarie 1850    Face studii gimnaziale in diverse orase din Podolia si Volinia (Vinija, Camenita, Aovno), unde tatal Alexandru Hajdeu era mutat ca profesor. Tanarul gimnazist vorbea polona perfect. Vacantele si le petrece in casa parinteasca de la Cristinesti.

   01 Ianuarie 1848    La Camenita, in Polonia, inceteaza din viata mama sa, Elisabeta Dauszka, la o varsta de pana in 30 de ani.

Adolescenta


   01 Ianuarie 1850    Alexandru Hajdeu se stabileste la Chisinau. Fiii sai Tadeu (Bogdan) si Nicolae devin elevi ai liceului "regional" al fiilor de nobili din Chisinau.

   01 Ianuarie 1850    Educatie aleasa primesc cei doi tineri si de la tatal lor, Alexandru Hasdeu, care poseda - asa cum scria admirativ Ion Heliade Radulescu - o biblioteca de mare valoare, in care la loc de cinste erau cartile si manuscrisele romanesti.

   01 Ianuarie 1850    La Chisinau era si poetul Constantin Stamati, ruda indepartata din partea mamei, care il incurajeaza sa scrie.

   01 Ianuarie 1850    De acum dateaza primele incercari poetice: Doina, Stefan cel Mare, dar predominante devin preocuparile pentru istoria Moldovei si a romanilor in general.

   01 Ianuarie 1852    Cu prilejul aniversarii a jumatate de mileniu de la intemeierea Moldovei, B.P. Hasdeu publica o evocare a descalecarii lui Dragos, scriere pe care o dedica lui Constantin Stamati "patriarhul poetilor moldoveni".

   01 Ianuarie 1852    De acum dateaza insemnarile personale ale lui B. P. Hasdeu privind preocuparile asidue pentru istorie. "De mult ma ocup de istoria Moldovei", "M-am ocupat in primul rand de adunarea materialului pentru istoria tarii mele".

   01 Ianuarie 1852    Tanarul Tadeu Hasdeu isi schimba prenumele din Tadeu in Bogdan; de acum va fi cunoscut sub numele de Bogdan Petriceicu-Hasdeu.

   01 Iunie 1852    Bogdan Petriceicu-Hasdeu se inscrie ca student la Universitatea din Harkov.

   01 Septembrie 1852 - 01 Ianuarie 1854    La Universitatea din Harkov, face studii de drept, audiind si cursuri de istorie si filologie. La Harkov are profesor de drept roman pe Al. Mickiewicz, fratele poetului romantic polonez Adam Mickiewicz. La cursurile de filologie este coleg cu viitorul filolog rus A. Potebnea. Ca student, desfasoara o bogata activitate literara si stiintifica: organizeaza o mica "societate literara"; scrie o lucrare despre mitologia dacilor; duce corespondenta cu Pogodin, secretarul Societatii pentru istoria si antichitatile ruse din Moscova, caruia ii anunta mai multe lucrari stiintifice.

   01 Septembrie 1852 - 01 Ianuarie 1856    Incepe sa scrie un Jurnal intim. Din acest jurnal aflam ca, spre sfarsitul anului 1852, cunoaste o tanara poloneza Alina Merjeewski de care se indragosteste fulgerator.

   01 Ianuarie 1853    "Desperat de tradarea Alinei", dupa cum insusi spune, se hotaraste sa intre in armata. La impotrivirea tatalui sau, incearca o sinucidere. Scapat de moarte (pistolul a carui teava si-o varase in gura inainte de a trage, nu era incarcat), "nu si-a mai permis sa mai incerce o data vointa Celui de Sus". Un "vrajitor" de langa Chisinau ii prezice ca "inca din tinerete va ajunge la cele mai inalte onoruri".

   01 Mai 1854    Insotit de tatal sau, mama vitrega, bunica Valeria si de fratele Nicolae, merge la Dubasari (la granita Basarabiei), unde se inroleaza in regimentul feldmaresalului conte Radetzki in care fusese primit.

   01 Mai 1854    Merge apoi la Mirgorod, unde se afla "statul major al Diviziei de rezerva a cavaleriei usoare", in care fusese trecut, si de acolo la Noua Odesa. La Nikolaev provoaca la duel pe un Meyendorf, baron finlandez, pe care il tinteste in umar, Hasdeu scapand nevatamat. Primeste scrisori de la tatal sau care il indeamna sa nu paraseasca "ocupatiile literare", "sa se cultive si sa invete neaparat germana". Ca iunker va participa pentru scurt timp la razboiul Crimeii.

   01 Februarie 1857    Venit in Moldova cu pasaport rusesc, isi sfasie pasaportul rusesc si il trimite la Consulatul rusesc de la Iasi. Guvernul tarist il condamna, in lipsa, la exil in Siberia; totodata il dezmosteneste de drepturile asupra averii parintesti si asupra averii unchiului sau Boleslav care nu avea alti mostenitori, in total 30.000 de galbeni.

   16 Februarie 1857    An hotarator pentru intreaga sa activitate viitoare. Bogdan Petriceicu-Hasdeu trece Prutul in Moldova, la mosia cneazului Moruzi si apoi la Iasi.

Tineretea


   08 Martie 1858    Vogoride, caimacan al Moldovei, il numeste judecator la Cahul (judetul Cahul, impreuna cu judejele Ismail si Cetatea Alba, revenise Romaniei dupa razboiul Crimeii). Refuzand sa devina "unealta politica" a lui Vogoride, este destituit peste putin timp.

   01 Mai 1858    Reintors la Iasi, colaboreaza la revista unionista Zimbrul si Vulturul.

   01 Mai 1858    Cu pasaport moldovenesc, pe numele "comisului Bogdan Petriceicu Hasdeu", face o vizita la Chisinau, de unde aduce cea mai mare parte din biblioteca tatalui sau.

   01 Noiembrie 1858    Publica primul sau studiu in primul numar al revistei Romania: "Despre Io in titlul domnilor romani ai Moldovalahiei si Bulgariei".

   11 Noiembrie 1858    Scoate prima sa revista "Romania" (unionista), scrisa in intregime de Hasdeu (doua numere pana la sfarsitul anului)

   01 Ianuarie 1859    Continua revista sub titlul "Romania. Revista ebdomadara sub redapciunea dlui Bogdan Petriceicu-Hajdau" (mai apar numai trei numere)

   01 Septembrie 1859    Bogdan Petriceicu-Hasdeu daruieste Bibliotecii Scoalelor din Iasi circa 4000 volume.

   01 Septembrie 1859    Scoate "Foaea de istoria romana. Sub redapciunea lui Bogdan Petriceicu Hajdau" (patru numere)

   01 Septembrie 1859    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este numit custode al Bibliotecii Scoalelor din Iasi.

   01 Ianuarie 1860    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este numit profesor de istorie, geografie si statistica la scoala reala din Iasi.

   01 Martie 1860 - 01 Iunie 1860    Bogdan Petriceicu-Hasdeu editeaza "Foita de istorie si literatura" (cinci numere)

   01 Iunie 1860    In revista Foita de istorie si literatura, Bogdan Petriceicu-Hasdeu publica studiul Perit-au dacii?, studiu ce anunta viitoarele cercetari ale lui Hasdeu asupra originii poporului roman.

   01 Iunie 1860    Hasdeu face o calatorie la Chisinau pentru a achizitiona carti si manuscrise.

   01 Iunie 1860    Hasdeu este numit in Comisia pentru alcatuirea unei harti a Daciei vechi, impreuna cu Simeon Barnutiu si Nicolae Ionescu.

   01 Septembrie 1860    Consulatul rus din Principatele Romane intervine pentru extradarea lui Hasdeu, dar va fi ocrotit de catre Partidul Liberal.

   01 Noiembrie 1860    Hasdeu este inlaturat din functiile avute, in urma unor intrigi si inamicitii pe care le starnise printre politicieni si istorici.

   01 Decembrie 1860    Se stinge din viata la doar 20 de ani, Nicolae, fratele lui B.P. Hasdeu, se pare in urma unei intemnitari politice.

   01 Ianuarie 1861    Bogdan Petriceicu-Hasdeu colaboreaza la revistele iesene.

   01 Iulie 1861 - 01 Septembrie 1861    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este trimis in Polonia, intr-o misiune pentru documentare asupra istoriei romanilor. Despre calatoria intreprinsa relateaza in studiul Luca Stroici. Fragment din Calatoriile intreprinse in partile Galitiei publicat in "Ateneul Roman", septembrie-octombrie 1861.

   01 Septembrie 1861    Tot in "Ateneul Roman" reproduce texte romanesti vechi, publica versuri si o traducere din Tristele lui Ovidiu.

   01 Octombrie 1861    Bogdan Petriceicu-Hasdeu colaboreaza la revistele "Tribuna romana", "Dacia", "Trecutul".

   01 Octombrie 1861    Scoala la care fusese numit profesor desfiintandu-se, infiinteaza un "Institut privat de educatiune", la care renunta in 1862.

   01 Octombrie 1861    Hasdeu isi reia postul de bibliotecar si pe cel de profesor la Gimnaziul central.

   01 Ianuarie 1862    Bogdan Petriceicu-Hasdeu editeaza revista "Din Moldova" (de la nr. 10 ii schimba titlul in "Lumina"). In "Lumina" publica Duduca Mamuca, scriere care duce la suprimarea revistei si-i atrage protestul Ministerului Cultelor si Instruciunii Publice pentru "frivolitatile" cuprinse in nuvela si apoi destituirea din postul de profesor de istorie si bibliotecar.

   03 Iunie 1862 - 04 Iunie 1862    Urmeaza un proces de presa pentru "imoralitate", de mare rasunet in epoca, incheiat cu achitarea lui. B.P. Hasdeu, in urma unei stralucite pledoarii a acuzatului. Nu-i va uita pe cei care l-au atacat: Titu Maiorescu si V. A. Urechia.

   01 Ianuarie 1863    Este numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza membru in Comisiunea mosiilor manastiresti, post in care ramane putin timp.

   01 Iunie 1863    Hasdeu se muta la Bucuresti, fiind numit in Comisia mosiilor manastiresti si in Comisia istorica.

   01 Noiembrie 1863    Hasdeu colaboreaza la reviste de istorie si lingvistica de peste hotare.

   03 Noiembrie 1863    La Bucuresti, Bogdan Petriceicu-Hasdeu editeaza "Aghiuta. Revista umoristica si critica". In acest saptamanal satiric, Hasdeu ii ataca vehement pe adversarii sai politici, prin versuri ironice. Revista isi inceteaza aparitia din ordinul lui Mihail Kogalniceanu, unul dintre adversarii lui Hasdeu.

Debutul literar


   01 Februarie 1864    Se tipareste prima lucrare a lui B. P. Hasdeu: Luca Stroici, parintele filologiei romane, dupa ce aparuse mai intai in Foiletonul Buciumului.

Debutul publicistic


   01 Martie 1864    In "Foiletonul Buciumului" si apoi in brosura publica, Bogdan Petriceicu-Hasdeu publica Filozofia portretului lui Tepes.

Maturitate


   01 Martie 1864    In revista "Aghiuta", apoi in volum, publica Micuta. Trei zile si trei nopti din viata unui student, forma refacuta a nuvelei Duduca Mamuca, prin atenuarea unor asperitati care indignasera pudoarea conventionala a epocii. Nuvela reprezinta un moment important in afirmarea prozei realiste.

   01 Martie 1864    Impreuna cu istoricul bulgar G.S. Rakowski, Bogdan Petriceicu-Hasdeu fondeaza ziarul politic "Viitorul", aparut bilingv:romana si bulgara.

   02 Mai 1864    Hasdeu a sustinut lovitura de stat, ulterior sustinand dinastia de Hohenzollern.

   17 Mai 1864    Gazeta "Aghiuta" este suspendata din ordinul primului ministru Mihail Kogalniceanu.

   02 Iunie 1864 - 18 August 1864    In "Foiletonul Buciumului", publica textul insotit de note al primei versiuni din Ursita, cel dintai roman istoric romanesc. Initial, acest prim episod intitulat Ursita, precum si Procopseala (un fragment din Episodul II, tiparit tot in "Buciumul" in continuare) faceau parte dintr-un proiect de roman istoric din trecutul Moldovei: Copilariile lui lancu Motoc.

   08 August 1864    Ministerul Instructiunii il insarcineaza pe B.P. Hasdeu sa editeze Arhiva istorica, colectiune critica de documente asupra trecutului istoric romanesc, din care va tipari patru volume intre 1865 si 1867.

   01 Ianuarie 1865    Publica una din cele mai valoroase monografii istorice romanesti: Ion Voda cel Cumplit: aventurile, domnia, rezbelele, moartea lui; rolul sau in istoria uniuersala si in viata poporului roman (1572- 1574) (in colectia "Oamenii mari ai Romaniei"). Bazata pe o documentatie minutioasa si corecta, scrierea nu are precedent la noi; deschide un drum in cercetarea istorica.

   27 Februarie 1865    La Ateneul Roman, Bogdan Petriceicu-Hasdeu tine o conferinta despre Talmud.

   01 Aprilie 1865    Hasdeu tine doua conferinte la Ateneu: "Despre stadiul cercetarii istorice romanesti" si "Despre scriitorii Nicolae Filimon si Al. Deparateanu"

   01 Iunie 1865    Bogdan Petriceicu-Hasdeu tine conferinte foarte apreciate la Ateneul Roman: "Despre spatarul Milescu" si "Despre trei tipuri in dramaturgia europeana: Shyloc, Gobsec si Moise"

   22 Iunie 1865    In biserica Sfantul Ilie Gorgani se cununa cu Iulia Faliciu dintr-o familie de moti din Rosia Abrudului.

   01 Septembrie 1865    Conferinta "Despre trei tipuri in dramaturgia europeana: Shyloc, Gobsec si Moise" este publicata in volumul "Trei ovrei: jupanul Shyloc al lui Shakespeare, domnul Gobsec al lui Balzac si jupanul Moise al lui Alecsandri"

   06 Februarie 1866 - 05 Iunie 1866    La Bucuresti, Hasdeu editeaza ziarul "Satyrul", care continua linia revistei "Aghiuta".

   11 Februarie 1866    Dupa lovitura de stat, Hasdeu ia atitudine impotriva principelui strain.

   01 Martie 1866    Societatea Academica Romana il numeste pe Alexandru Hajdeu printre membrii ei, dar autoritatile ruse din Basarabia ii interzic sa vina la Bucuresti si sa faca parte din Academia Romana. Va fi primit membru de onoare in 1870.

   01 Septembrie 1866    La Teatrul National, la inceputul stagiunii de toamna, are loc premiera dramei istorice Domnita Ruxanda, sub directia lui C. Demetriad, printre interpreti fiind Costache Caragiale si Stefan Velescu. Prin articole ca Fraternitatea si unirea, Unirea, Hasdeu pledeaza pentru ideea de unitate a Transilvaniei cu Muntenia si Moldova.

   01 Octombrie 1866    La Ateneul Roman, B.P. Hasdeu incepe cursul public "Istoria dreptului constitutional al romanilor"

   01 Octombrie 1866    Publica in volum conferinta tinuta la Ateneu: "Talmudul, ca profesiune de credinta a poporului israelit"

   10 Februarie 1867    Are loc premiera piesei Razvan Voda, in interpretarea trupei lui M. Pascaly; piesa se publica mai intai in ziarul "Perseverenta", apoi in volum: Razvan Voda. Drama istorica in cinci acte, in versuri. Editia a II-a apare in 1867; Editia a III-a apare in 1869 cu titlul schimbat in Razvan si Vidra, ca si la editia a IV-a din 1895 care apare cu o introducere de P. P. Carp.

   01 Iunie 1867    Hasdeu calatoreste in Transilvania, zabovind in Muntii Apuseni, in tinuturile natale ale sotiei.

   01 Iulie 1867    Face parte din Comitetul de conducere al Societatii "Transilvania".

   01 Septembrie 1867    Bogdan Petriceicu-Hasdeu colaboreaza cu Partidul Liberal, scriind articole politice si polemice in "Romanul".

   01 Decembrie 1867    Hasdeu calatoreste in Basarabia de Sud

   01 Decembrie 1867    Bogdan Petriceicu Hasdeu este ales deputat la Colegiul III de la Bolgrad.

   01 Ianuarie 1868    Hasdeu are o activitate parlamentara intensa, sustinand discursuri in Camera Deputatilor privind Legea organizarii armatei.

   01 Ianuarie 1868    Bogdan Petriceicu-Hasdeu incepe atacurile deschise impotriva Junimii.

   28 Ianuarie 1868 - 28 Februarie 1868    Publica, in foiletonul ziarului Romanul, Istoria tolerantei in Romania.

   01 Martie 1868    Hasdeu publica in volum Istoria tolerantei in Romania. In 1876 va fi tradusa in franceza de Federic Dame si Bonifaciu Florescu.

   01 Mai 1868    In revista "Familia" apare piesa Rosana.

   01 Iunie 1868 - 01 August 1868    Hasdeu intreprinde calatorii de studii in Austro-Ungaria, Serbia, Boemia, Bavaria si Franta. Cu acest prilej il cunoaste pe Iosif Vulcan. La Biblioteca Nationala din Paris descopera un exemplar prescurtat al Basilicalelor in limba greaca (fusese folosit in Tarile Romane in timpul lui Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun)

   01 Ianuarie 1869    Hasdeu publica studii si documente istorice, lingvistice si folclorice.

   01 Ianuarie 1869    Hasdeu publica Oda la boieri 1848-1869.

   01 Ianuarie 1869    Hasdeu intreprinde o calatorie de studii la manastirile din Serbia.

   16 Aprilie 1869 - 14 Februarie 1870    Hasdeu editeaza revista "Traian", programul revistei continua ideile de la "Dacia literara"

   01 August 1869    La alegerile pentru primiri de noi membri in Societatea Academica Romana, Bogdan Petriceicu-Hasdeu este respins; au contribuit la aceasta si numeroasele polemici in care acesta se angajase.

   16 Octombrie 1869    B.P.Hasdeu renunta la postul de director, ramanand numai colaborator la revista "Traian".

   14 Noiembrie 1869    I se naste singurul sau copil, Iulia; este botezata de Ion C. Bratianu. A fost un copil exceptional: la 3 ani stia sa citeasca; la 8 ani vorbea franceza, germana si engleza; tot la 8 ani trece examenele pentru clasele primare.

   15 Noiembrie 1869    Hasdeu este ales presedinte al Societalii "Romanismul".

   01 Martie 1870    In paginile revistei Columna lui Traian publica poezia Oda la ciocoi.

   02 Martie 1870    Apare prestigioasa revista "Columna lui Traian" (director si proprietar B.P. Hasdeu). Cu doua numere pe saptamana, revista va fi o prezenta vie in publicistica romaneasca pana in mai 1875, reluata apoi din ianuarie 1876 pana in decembrie 1877 si iar reactivata din ianuarie 1882 pana in 1883. B.P. Hasdeu publica numeroase articole antimonarhice.

   08 August 1870    Banuit ca ar fi implicat in complotul Candiano-Popescu, Bogdan Petriceicu-Hasdeu este arestat pentru 9 zile si inchis la Inchisoarea Vacaresti.

   01 Ianuarie 1871 - 01 Ianuarie 1872    In "Columna lui Traian" publica Orthonerozia (Trei crai de la rasarit), savuroasa comedie de limbaj impotriva latinismului exagerat si stricatorilor de limba.

   06 Iunie 1871    In cadrul serbarilor organizate de Societatea "Romanismul" pe Campul Cotrocenilor, pentru sarbatorirea a 50 de ani de la Revolutia lui Tudor Vladimirescu, Hasdeu rosteste un discurs.

   01 Iulie 1871 - 01 August 1871    Bogdan Petriceicu-Hasdeu face o calatorie de studii in Serbia, unde la Belgrad descopera prima parte din Pravila lui Matei Basarab, si in Ungaria, prilej de a identifica, la Budapesta, Anonymus Logoshiensis.

   01 August 1871    La Societatea "Romanismul" rosteste discursul Cosmopolitism si nationalism.

   01 Septembrie 1871    In revista "Columna lui Traian" incepe sa publice vastul studiu istoric Vladislav Basarab. Viata politica, sociala, militara, religioasa, juridica, economica si literara a romanilor din Muntenia intre anii 1350 si 1380.

   01 Octombrie 1871    Hasdeu incepe sa scrie Istoria critica.

   01 Decembrie 1871    Printr-un articol publicat in revista, Hasdeu anunta transformarea "Columnei lui Traian" in revista stiintifica.

   30 Aprilie 1872    In numele presei romanesti, Bogdan Petriceicu-Hasdeu rosteste o cuvantare la inmormantarea lui Ion Heliade Radulescu.

   01 Noiembrie 1872    Apar primele doua fascicule din Istoria critica a romanilor.

   09 Noiembrie 1872    Se stinge din viata, la Cristinesti langa Hotin, tatal scriitorului: Alexandru Th. B. Hajdeu. Fiul afla despre moartea parintelui sau de-abia pe , fara sa-si poata explica "motivul unei intarzieri atat de monstruoase".

   01 Ianuarie 1873    Publica Istoria critica a romanilor din ambele Dacii in secolul XIV. Tom. I. Pamantul Tarii Romanesti in secolul XIV

   01 Ianuarie 1873    Parlamentul Romaniei voteaza un premiu lui B.P. Hasdeu pentru continuarea Istoriei critice a romanilor.

   01 Ianuarie 1873    Regele Carol il decoreaza cu "Medalia de aur".

   01 Ianuarie 1873    Ii apare volumul de versuri intitulat Poesie.

   20 Ianuarie 1873    Bogdan Petriceicu-Hasdeu afla despre moartea parintelui sau, dupa 2 luni de la deces, fara sa-si poata explica "motivul unei intarzieri atat de monstruoase".

   03 Februarie 1873    I se decerneaza lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu Marea medalie de aur pentru contributiile sale la studiul istoriei nationale.

   01 Iunie 1874 - 01 Septembrie 1874    Hasdeu intreprinde o calatorie de studiu in Transilvania, care dureaza trei luni.

   01 Septembrie 1874    Continua publicarea volumului II din Istoria critica a romanilor.

   14 Octombrie 1874    La Facultatea de Litere din Bucuresti, Bogdan Petriceicu-Hasdeu deschide cursul de Filologie comparata "imbratisand limbile sanscrita, zendica, armeana, elena, latina, albaneza, celtica, germanica, slavica si limbile romanice, toate in raport cu limba romana".

   01 Ianuarie 1875    Apare volumul I din Istoria critica a romanilor (editia a 2-a "revazuta si foarte adausa"), insolit de volumul II: Reactiunea omului contra naturii.

   01 Ianuarie 1875    Titu Maiorescu, ministrul Instructiunii la acea vreme, ii suspenda lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu cursul de Filologie comparata.

   01 Ianuarie 1875    Publica Principie de filologie comparatiua ario-europea (cursul tinut la Facultatea de Litere)

   01 Ianuarie 1876    Hasdeu colaboreaza si la alte reviste ale timpului: Familia, Sentinela romana, Romanul, Perseverenta, Ghimpele.

   15 Februarie 1876 - 15 Mai 1876    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este director la "Revista literara si stiintifica" in care, in numerele 2-3, tipareste a doua editie, revazuta si adaugita, a romanului Ursita.

   17 Mai 1876 - 01 Aprilie 1900    Hasdeu este director al Arhivelor Statului.

   05 Iunie 1876    La Universitate, Hasdeu isi incepe cursul de Filologie comparata, reinfiintat de noul ministru al Instructiunii Gh. Chitu.

   01 Septembrie 1876    Hasdeu se afla in misiune stiintifica la Cracovia, trimis de Ministerul Instructiunii Publice.

   01 Noiembrie 1876    Hasdeu publica in brosura studiul "Baudouin de Courtenay si dialectul slavoturanic din Italia. Cum s-au introdus slavismele in limba romana?"

   01 Ianuarie 1877    Hasdeu publica studiul istorico-lingvistic "Dina Filma. Gotii si gepizii in Dacia"

   13 Septembrie 1877    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este ales membru al Societalii Academice Romane, Sectia Filologica.

   01 Ianuarie 1878    Publica Obiceiele juridice ale poporului roman (studiu reeditat in 1882)

   01 Ianuarie 1878 - 01 Ianuarie 1881    Publica Cuvente din batrani. Tom. I-III. Tom. I: Limba romana vorbita intre 1550 si 1600; Tom II: Cartile poporane ale romanilor in secolul XVI in legatura cu literatura poporana cea nescrisa; Din Tom III publica doar partea introductiva: Conspectul stiintelor Filologice; Linguistica in general.

   01 Septembrie 1878    Ca delegat al Romaniei, Hasdeu participa la al IV-lea Congres International al Orientalistilor, tinut la Florenta.

   02 Octombrie 1878 - 01 Ianuarie 1900    Hasdeu este profesor titular la catedra de filologie comparata a Universitatii din Bucuresti.

   01 Ianuarie 1879    Piesa Trei crai de la rasarit de Bogdan Petriceicu-Hasdeu se tipareste in volum.

   01 Ianuarie 1879    Hasdeu este ales membru al Academiei Literare din Belgrad.

   01 Ianuarie 1879 - 01 Ianuarie 1886    Devine secretar general al Academiei Romane si secretar al Sectiei Literare.

   03 Ianuarie 1879    Stagiunea de la Teatrul National din Bucuresti se inaugureaza cu Trei crai de la rasarit, comedie in doua acte (aparuta in "Columna lui Traian" in 1871-1872). La a doua reprezentatie a participat si familia regala.

   10 Aprilie 1880    Academia Romana ii acorda premiul "Ion Heliade Radulescu", in valoare de 5000 lei aur, pentru primele doua tomuri din Cuvente din batrani.

   01 Iunie 1880    Hasdeu intreprinde o calatorie stiintifica la Londra, unde studiaza manuscrisul Evangheliarului de 1574, pastrat la British Museum.

   01 Ianuarie 1881    Admirator al lui Heliade si unul din initiatorii ridicarii unui monument in cinstea lui, B. P. Hasdeu rosteste un discurs cu prilejul dezvelirii statuii lui I. Heliade Radulescu in fata Universitatii din Bucuresti.

   01 Ianuarie 1881    Hasdeu a editat Psaltirea lui Coresi din 1577.

   01 Ianuarie 1881    Iulia Hasdeu, la 11 ani, termina cursul secundar la Liceul "Sf. Sava". Insotita de mama sa, Iulia Hasdeu, pleaca la Paris, unde urmeaza cursurile Colegiului Sevigne.

   04 Februarie 1882    Hasdeu este ales in unanimitate membru al Societatii de Lingvistica din Paris.

   07 Februarie 1882    Bogdan Petriceicu-Hasdeu este ales membru al Societatii Enciclopedice Romane.

   13 Iulie 1882    Hasdeu este trimis la Paris pentru a reprezenta Romania la dezvelirea monumentului lui Jules Michelet. B. P. Hasdeu rosteste un discurs reprodus si comentat elogios de cele mai importante ziare pariziene. La reintoarcere, viziteaza Italia, la Arhivele din Genova identificand un document emanat de la un stramos al sau.

   01 Ianuarie 1883    La Bucuresti ia fiinta "Societatea presei", B. P. Hasdeu fiind ales presedinte al Comitetului.

   01 Ianuarie 1883    Publica studiul Din istoria limbei romane.

   01 Aprilie 1883    Hasdeu candideaza la alegerile parlamentare de la Craiova, dar nu obtine voturile necesare.

   02 Aprilie 1883    Academia Romana il desemneaza pe B.P. Hasdeu ca sa realizeze dictionarul Etymologicum Magnum Romaniae.

   11 Iunie 1883    Bogdan Petriceicu-Hasdeu ia parte la dezvelirea monumentului lui Stefan cel Mare de la Iasi, unde rosteste un entuziast discurs; dezvelirea festiva a monumentului se face in prezenta regelui Carol.

   01 Iulie 1883    Hasdeu calatoreste la Budapesta si Paris.

   01 Decembrie 1883    Petriceicu-Hasdeu intreprinde o calatorie de studii la Budapesta.

   29 Decembrie 1883    Hasdeu este ales membru al Academiei Imperiale de Stiinte din Petersburg.

   01 Iunie 1884    Hasdeu intreprinde o calatorie de studii la Viena, Munchen si in special in Elvetia pentru a studia organizarea si functionarea invatamantului.

   01 Noiembrie 1884    B.P.Hasdeu este ales deputat de Craiova.

   01 Noiembrie 1884    Hasdeu publica Oltenestele. Patru discursuri (1869-1871)

   01 Ianuarie 1885    Incepe lucrul la Etymologicum Magnum Romaniae.

   02 Martie 1885    Hasdeu prezinta Academiei un raport asupra desfasurarii lucrarilor la Dictionar.

   01 Ianuarie 1886    La Viena se stinge din viaja unchiul sau Boleslav, lasandu-i mostenire documentele familiei Hasdeu si mosia din Basarabia.

   01 Ianuarie 1886    Publica primul Tom din Etymologicum Magnum Romaniae.

   01 Iulie 1886    Iulia Hasdeu ia bacalaureatul in litere la Sorbona.

   01 Septembrie 1886    Iulia Hasdeu se inscrie la Facultatea de Litere, urmand cursuri si la ecole des Hautes etudes. Scrie versuri in franceza.

   01 Octombrie 1886    Hasdeu publica in brosura studiul Sur les elements turcs dans la langue roumanie.

   02 Octombrie 1886    La Viena, Hasdeu participa la cel de al doilea Congres al Orientalistilor, unde tine comunicarea Sur les elements turcs dans la langue roumanie

   01 Ianuarie 1887 - 01 Ianuarie 1888    Hasdeu editeaza opera fundamentala Etymologicum Magnum Romaniae. Tom I-IV, volumele apar respectiv in anii: 1887 (reeditarea Tomului I din 1886), 1883 (doua volume) si 1888.

   01 Decembrie 1887    Iulia Hasdeu, la Paris, este incercata de primele semne de ftizie.

   15 Decembrie 1887    Hasdeu scoate "Revista noua", care va fiinta pana in septembrie 1895 (una dintre cele mai prestigioase reviste ale timpului)

   01 Ianuarie 1888    La Paris, Iulia Hasdeu incepe sa-si pregateasca teza de doctorat, avand ca tema "Filozofia in literatura nescrisa a poporului roman". Cu o inzestrare extraordinara, scrie versuri in franceza, are preocupari muzicale si de pictura.

   01 Aprilie 1888    Boala de plamani agravandu-i-se, Iulia Hasdeu este dusa de tatal ei la tratament la Montreux.

   01 Iunie 1888    Iulia Hasdeu este dusa la Agapia.

   29 Septembrie 1888    Inainte de a implini 19 ani, geniala Iulia Hasdeu se stinge din viata, provocand o durere incredibila parintilor ei. Este inmormantata la cimitirul Bellu, printre cei prezenti la ceremonie fiind Mihail Kogalniceanu si Ion C. Bratianu.

   01 Noiembrie 1888    Incepe sa traduca si sa publice din opera fiicei sale, Iulia Hasdeu.

   15 Noiembrie 1888    "Revista noua" publica un studiu al lui Ionescu-Gion despre opera literara a Iuliei Hasdeu, iar B. P. Hasdeu publica prima scriere dupa moartea Iuliei: Povestea crinului. Cutremurat de moartea fiicei sale, Hasdeu va trai de acum incolo cu credinta comuniunii mistice cu fiinta disparuta.

   01 Ianuarie 1889    Apare primul volum postum din opera Iuliei Hasdeu, Bourgeons d'Avril, cu o introducere de Angelo de Gubernatis.

   15 Martie 1889    In Revista noua, B. P. Hasdeu publica Asteptand, cea dintai poezie dupa moartea Iuliei.

   01 Noiembrie 1889    Se intrevad primele preocupari spiritiste ale lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu in comentariile la O introducere in istoria universala (republicarea unor capitole din Istoria critica, vol. II, aparute in "Revista noua")

   01 Ianuarie 1890    Hasdeu este suplinit de Lazar Saineanu la catedra sa de la Facultatea de Litere.

   01 Ianuarie 1891    Cea mai mare parte a activitatii sale din acest an este dedicata elaborarii scrierii Sic cogito (tiparita succesiv in "Revista noua")

   01 Ianuarie 1891    Publica Anonymus Lugoshiensis. Cel mai vechi dictionar al limbii romane, dupa manuscriptul din Biblioteca Universitatii din Pesta.

   01 Ianuarie 1892    Publica in volum studiul de filozofie spiritista Sic cogito. Ce e viata? Ce e moartea? Ce e omul?

   01 Ianuarie 1892    Apare Strat si substrat. Genealogia popoarelor balcanice (Introducerea la Tomul III din Etymologicum Magnum Romaniae)

   01 Ianuarie 1892    Isi reia Cursul general de filologie comparata la Facultatea de Litere (manuscrisul redactat de un student dupa notele luate la prelegeri a fost descoperit de Mircea Eliade la Arhivele Statului)

   09 Februarie 1892    Bogdan Petriceicu-Hasdeu inaugureaza la Ateneul Roman seria de conferinte cu tema "Noi in 1892"

   20 Decembrie 1892    La Ateneul Roman, B.P.Hasdeu inaugureaza seria conferintelor "Noi si voi".

   01 Ianuarie 1893    Incepe constructia castelului de la Campina, ridicat in memoria fiicei sale, Iulia Hasdeu.

   01 Ianuarie 1893    Aproape tot anul sustine polemici cu Titu Maiorescu, Al. Vlahula, C. Dobrogeanu-Gherea, Al. Philippide.

   19 Septembrie 1893    In sedinta solemna, la Academia Romana, Hasdeu citeste darea de seama asupra dictionarului Etymologicum Magnum Romaniae.

   01 Ianuarie 1894    Publica studiul Basarabii. Cine? De unde? De cand?

   01 Ianuarie 1894    In "Revista noua" publica noi studii spiritiste.

   01 Ianuarie 1894    Apare editia a doua din Ioan Voda cel Cumplit (1572-1574).

   09 Aprilie 1894    La Academia Romana, de fata fiind si Regele Corol, B. P. Hasdeu citeste studiul sau asupra Basmului.

   01 Decembrie 1894    In "Revista noua" publica poemul Dumnezeu.

   01 Ianuarie 1895    Hasdeu este ales membru onorific al Academiei de Stiinte din New York, titlu care se adauga celorlalte distinctii academice acordate de academii de la Paris, Petersburg, Belgrad, Sofia s.a.

   01 Ianuarie 1896    In amintirea fiicei sale Iulia, Bogdan Petriceicu-Hasdeu face o donatie de 50.000 lei, din care, o data la trei ani, sa se distribuie premii pentru scrieri literare.

   01 Ianuarie 1896    La Facultatea de Litere incepe cursul Elemente dacice in limba romana (caietele cursului au fost descoperite de Mircea Eliade la Arhivele Statului)

   01 Ianuarie 1896    Este terminat Castelul "Iulia Hasdeu" de la Campina, o constructie aparte a carui proiect - spunea Hasdeu - i l-ar fi transmis chiar fiica sa Iulia prin efluvii de natura oculta. B. P. Hasdeu devenise un preot la templul fiicei sale.

   01 Ianuarie 1897    Apare "Sarcasm si ideal. 1887-1896. Ultimii noua ani de literatura" Multe din poeziile publicate aici, ca si Sic cogito, sunt marturii ale macinarii launtrice dupa pierderea fiicei sale, Iulia.

   01 Ianuarie 1897    Bogdan Petriceicu-Hasdeu se retrage la Campina.

   01 Ianuarie 1897    La Bucuresti vine numai pentru a-si tine cursul Elemente dacice in limba romana.

   01 Martie 1897    Academia Romana ii retrage sarcina de a mai continua Dictionarul limbei romane (Etymologicum)

   01 Iunie 1897    Ion Luca Caragiale il viziteaza la Campina si publica in Epoca (27 iunie-1 iulie 1897) reportajul O vizita la Castelul "lulia Hasdeu".

   01 Ianuarie 1898    La Universitate tine cursul Dezvoltare asupra principalelor puncte din vocalismul "ea" si "oa".

   01 Ianuarie 1898    Hasdeu publica "Negru Voda. Un secol si jumatate din inceputurile statului Tarei Romanesti"

   01 Ianuarie 1899    B.P.Hasdeu se retrage din functia de director al Arhivelor Statului. Este decorat si i se acorda o pensie viagera de 1500 lei pe luna.

   01 Februarie 1900    Bogdan Petriceicu-Hasdeu tine un ciclu de lectii universitare despre Elementele dacice ale limbii romane.

   01 Martie 1900    Hasdeu se retrage de la catedra universitara prin pensionare.

   01 Ianuarie 1901    Hasdeu publica studiul Cine sunt albanezii?

   01 Decembrie 1901    Este tiparita in brosura conferinta Papa de la Neva, scrisa de Bogdan Petriceicu-Hasdeu.

   07 Decembrie 1901    Hasdeu tine o conferinta la Ateneul Roman contra propagandei rusesti: "Papa de la Neva"

Ultimii ani


   01 Ianuarie 1902 - 01 Iulie 1902    Hasdeu conduce ziarul "Apararea nationala", in care publica ultimele sale articole politice.

   13 Ianuarie 1902    Hasdeu tine un discurs la Academia Romana despre Ion Heliade Radulescu.

   02 Iulie 1902    Se stinge din viata sotia sa, Iulia. Este inmormantata langa fiica sa, la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

   01 Ianuarie 1903    Publica "O nevasta romanca in traiul pamantesc si-n viata ei dupa moarte", scriere care cuprinde elemente spiritiste.

   01 Ianuarie 1904    Hasdeu prefateaza volumul Studii al lui N. I. Apostolescu (este ultima sa scriere)

   23 Noiembrie 1906    Bogdan Petriceicu-Hasdeu isi scrie testamentul.

Sfarsitul


   25 August 1907    Singur si uitat, Bogdan Petriceicu-Hasdeu se stinge din viata in Castelul de la Campina.

   27 August 1907    Trupul neinsufletit al lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu este adus si inmormantat in cavoul de la cimitirul Bellu, alaturi de cele doua Iulii: sotia si fiica. Rosteste un discurs funerar istoricul D. Onciul din partea Academiei Romane si a Arhivelor Statului. "Hasdeu e dintre acele fapturi alece care n-ar fi trebuit sa moara, caci e pacat sa se risipeasca in neant atatea mari insusiri izvorate din darnicia divina ... Hasdeu n-a murit si nu putea sa moara. Prin insasi poarta mortii el a intrat in nemurire. El e mai viu decat oricand in amintirea si inimile noastre, deoarece astazi figura lui inseninata, dezbracata de haina pamanteasca, apare mai frumoasa privita prin prisma dreptei judecati. Numele lui va ramane deci pururea nu numai sub aceasta stralucita cupola, ci si in orice loc si in orice timp cat va trai ginta romaneasca pe coaja pamantului" (Nicolae Gane)

© 2007 Audio Carti - Carti Audio