Autori > Eugen Lovinescu


Epica narativa - Victor Eftimiu



Din foarte felurita lui literatura in proza, cu insusiri de povestitor si mare limpezime si proprietate stilistica, ne oprim doar la romanul Tragedia unui comedian (1924), interesant prin atmosfera si prin crearea unui tip; atmosfera este lumea teatrului, nu numai in ce are ea meschin si cabotin, ci si in tot ce are nobil ca sfortare de a interpreta si de a realiza artistic; tipul este contele Venceslas-Svidrigello Strszky, zis Strutul, zis domnul Maximum, refugiat polonez, venit la Iasi cu trupa lui Borelli, ramas peruchier al teatrului de acolo, fost sot, cateva luni al frumoasei artiste Fani Boldescu, devenita apoi "printesa" Moruzof, peruchier apoi al Teatrului National, actor, regizor si impresar de turnee in provincie si, in sfarsit, directorul "Teatrului Shakespeare" din intrarea Zalomit, mare regizor al pieselor lui Shakespeare si chiar interpret al lui Caliban din Tempesta, om urat si genial, in care clocoteste pasiunea teatrului si constiinta uraciunii ce-l impiedica de a deveni mare actor si de a fi iubit de femei. Iata omul si interesul cu care urmarim si contrastul romantic dintre uraciunea si genialitatea lui, dar mai ales si sfortarile de a-si realiza viziunile artistice. E prima data in literatura noastra cand intram in astfel de preocupari exclusiv teatrale, cand asistam la repetitii insufletite de verva rara a regizorului, intr-o atmosfera de electricitate artistica, de competenta si pasiune dramatica evidente. Atata ar fi fost de ajuns, si, oricum, atat e ceea ce urmarim cu interes.
Cum insa scriitorul are un spirit inventiv si romantios, inclinat spre senzational, drama sufleteasca si cerebrala a eroului sau se complica si se pierde intr-o fresca sociala bucuresteana, cu idile sentimentale si dezmat frenetic. Pe aceeasi linie senzationala merge apoi si Printesa Moruzof si partea a doua a Dragomirnei.

  1. Victor Eftimiu, Fara suflet, schite, 1910;
  2. Victor Eftimiu, Dar de nunta, 1911;
  3. Victor Eftimiu, Spovedania unui clown, 1913;
  4. Victor Eftimiu, In temnitele Stambulului, nuvele;
  5. Victor Eftimiu, Doua cruci, roman din viata macedoneana, 1914;
  6. Victor Eftimiu, Cei doi straini, nuvele, 1917;
  7. Victor Eftimiu, Povestile focului, 1915;
  8. Victor Eftimiu, Corabia cu pitici, 1919;
  9. Victor Eftimiu, Povestiri din Orient, 1922;
  10. Victor Eftimiu, Povestiri alese, 1922;
  11. Victor Eftimiu, Basme de Craciun, Alina Linda, Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, Catalina, Sarpele fermecat, Trei ingeri, Fat-Frumos din lacrima, Minunea Sfantului Ilie, Baiatul cel pierdut, Padurea ursitoarelor, Patania calugarului Gherasim - toate povestiri, 1922;
  12. Victor Eftimiu, Tragedia unui comedian, roman, 1924;
  13. Victor Eftimiu, Pe vremea haiducilor, povestiri;
  14. Victor Eftimiu, Elfiona, roman;
  15. Victor Eftimiu, Printesa Moruzof, roman, 1925;
  16. Victor Eftimiu, Un asasinat patriotic, 1926;
  17. Victor Eftimiu, Dragomirna.






Epica narativa - Mihail Sebastian
Epica narativa - Victor Eftimiu


Aceasta pagina a fost accesata de 961 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio