Autori > Eugen Lovinescu


Memorialistica



Memorialistica este o specie ce se integreaza in literatura moldoveana. Desi s-ar parea ca tasneste din actualitate, din preznet, ea iese, in realitate, din trecut, fie pentru a-l reactualiza, fie din nevoia de a trai in amintire, din incapacitatea acomodarii cu prezentul. In acest sens, ea e o forma de paseism, de dragoste de trecut, de lirism esential, de refulare a tuturor faptelor, cat de recente, in timp, pentru a le putea invalui apoi in poezia amintirii si a regretului dupa ce a fost si nu va mai fi niciodata, dand acea nota specific moldoveneasca de duiosie fata de ireversibil, prezent la Ion Neculce, la Negruzzi, Creanga, Nicu Gane, Hogas, Sadoveanu - intr-un fel tot memorialisti lirici ...
Pentru a face dovada incadrarii memorialisticii in insasi "psihea" moldoveneasca nu e nevoie sa mergem pana la seria stralucita a cronicarilor moldoveni din veacul al XVII-lea, caci ar fi sa impingem sensul memorialisticii pana la istorie, desi unii dintre cronicari au zugravit cu atata culoare evenimente contemporane, ca neuitatul Ion Neculce, ce si-a pomenit pribegia in Rusia si Polonia pana in zilele lui Mihai-Voda.
Pentru a reveni la timpuri mai noi, fara a mai aminti de Costache Negruzzi si Vasile Alecsandri, a carui opera in proza e in buna parte de  nuanta memorialistica, in sens larg, nu e o simpla intamplare faptul ca tot moldovean a fost si Gheorghe Sion, autorul Suvenirilor contimporane de pe vremea emanciparii tiganilor si a revolutiei de la 1848, precum, in timpuri mai recente, moldoveni sunt si cei doi memorialisti mai de seama, Dumitru C. Moruzi si Radu Rosetti.





Memorialistica
Memorialistica - Constantin Stere
Memorialistica - Dumitru C. Moruzi
Memorialistica - Eugen Lovinescu
Memorialistica - Nicolae Iorga
Memorialistica - Radu Rosetti


Aceasta pagina a fost accesata de 775 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio