Autori > Eugen Lovinescu


Poezia erotica si elegiaca - Cincinat Pavelescu



Produs al vietii de slaon, opera lui Cincinat Pavelescu (1872-1935) , cel mai autentic dintre trubadurii nostri, nu putea ocoli, in totul, primejdiile conditiilor ei de producere; evoluand intre punctele extreme ale literaturii de societate - madrigalul si epigrama - ea s-a realizat, totusi, liric in exemplare definitive pentru formula ei, carora distractia formei, atitudinea resemnarii le definesc o individualitate. (Seara tulbure)
Resemnarea nu e o pozitie anticipata, ci e rodul ueni lungi experiente a vietii de societate, in sanul careia asperitatile se sterg si strigatele par inoportune; pentru ce am mai face gesturi de inutila si ineleganta protestare in fata neantului? pentru ce am blestema  cand natura ne-a pus consolarea alaturi (Primavara)
Natura, amorul si arta, iata principiile calmarii poetului; problema finalitatii nu se pune, dealtfel, niciodata prea tragic, intrucat, inainte de a fi devenit dureroasa, e potolita de sensule stetic al vietii. Aceasta repede calmare a nelinistii metafizice prin spectacolul naturii si peisagiu sufletesc, aceasta desclestare in refugiul unui panteism binefacator:

-Dar soarele ce moare, inca
Mai rade-n pomii infrunziti,
Si-n seara clara si adanca
Mai canta raul: auziti!
O voi, ce mai traiti o clipa
In ritmul vietii si-al iubirii,
Lasati pe morti in groapa lor
Sa-ndeplineasca legea firii.
Si voi, in pripa,
Sorbind mirosul primaverii
Din vantul care misca merii
Infloriti,
Veti banui intr-o aripa
De pasare ce trece
Ca un fior
In umbra unui nor;In picul rar de ploaie rece,
In vant cand misca trandafirii,
Ca mortii vostri din mormant
Sunt: apa. umbra, floare, vant.
               (Panteism)

constituie, singura, o atitudine sufleteasca autentica, ce leaga in unitatea unui fasciciol o productie inegala.
Atitudine fara adancime, dar temperamentala, si, mai ales, realizata pur, in cateva poezii ( Panteism, Primavara, Serenada), momente extreme ale unei arte senine, echilibrate, clasice, prin care se continua firul artei macedonskiene din Noaptea de mai, adica a atitudinii estetice fata de viata. Fara inventie verbala, fara figuratie diferentiata. simple si armonioase, versurile lui Cincinat Pavelescu descriu o voluta de fluiditati, al carei punct de plecare artistic si sufletesc porneste din stratul adanc al latinitatii, atat de realizat in Horatiu, strabunul poetului nostru.
In viata, poetul a trait in continua actualitate prin epigramele sale, mai mult sau mai putin provizate, pe care insa posteritatea nu le va inregistra.

  1. Poezii, Ed. Pariano, 1911;
  2. Epigrame, Ed. Ramuri, 1925.





Poezia erotica si elegiaca - Cincinat Pavelescu
Poezia erotica si elegiaca - Demonstene Botez
Poezia erotica si elegiaca - Otilia Cazimir
Poezia erotica si elegiaca - Victor Eftimiu


Aceasta pagina a fost accesata de 658 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio