Autori > Eugen Lovinescu


Poezia erotica si elegiaca - Otilia Cazimir



Gratioasa, frageda si minora, poezia Otiliei Cazimir evolueaza intre un pastelism modernizat prin observatie miniaturistica si adesea umoristica, tradusa in imagine noua, si un erotism, care, sub forme usoare si uneori laconice, impinge vagul si firescul sentimentalism  pana la panteism. Psihologic vorbind, zbuciumul acesta al unei iubiri otravite in esenta ei, ce se da si se ia, se ofera ori numai cedeaza, entuziasta si deziluzionata, amarata si totusi necesara, dar, mai presus de orice, fatala, prin nu stiu ce porunci interioare, pe care o simti in versurile atat de cristaline ale poetei, este elementul cel mai interesant al unei atitudini poetice pandite de sentimentalism.
Tonul de romanta e innobilat prin sentimentul tragic al unei situatii insolubile (Strofe in amurg, Atavism), in care suspinul duios al vorbirii e acoperit de violoncelul dureros al pasiunii.
In afara de acest intimism erotic, amestec de gingasie si de anecdotic de psihologism si de suferinta, poezia Otiliei Cazimir isi indreapta antenele si spre antura, pe care o pulverizeaza si o fixeaza apoi in gratioase pastele, cu un incontestabil dar al observatiei ce prinde si al penelului ce executa: gazele si florile, amurgurile, anotimpurile se fixeaza, astfe, in imagini gratioase sau pgrotesti - evoluand de la imagismul fraged al lui Demonstene Botez si aciditatea umoristica a lui George Toparceanu. In tot, sensibilitatea feminina, minaturistica si gratioasa si o capacitate reala a expresiei figurate.

  1. Lumini si umbre, 1923;
  2. Fluturi de noapte, 1926.




Poezia erotica si elegiaca - Cincinat Pavelescu
Poezia erotica si elegiaca - Demonstene Botez
Poezia erotica si elegiaca - Otilia Cazimir
Poezia erotica si elegiaca - Victor Eftimiu


Aceasta pagina a fost accesata de 865 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio