Autori > Eugen Lovinescu


Poporanismul - Evenimentul literar



Pentru a ajunge la obarsia "poporanismului", fara a recurge la istoria literaturii ruse, trebuie sa ne raportam la articolele lui C. Stere din ziarul socialistilor ieseni Evenimnetul literar, aparut la 20 decembrie 1893, din care vom reproduce cateva randuri:
"Poporanismul e mai mult un sentiment general, o atmosfera, cum am zis, intelectuala si emotionala, decat o doctrina si un ideal hotarat; analizandu-l, putem scoate din el urmatoarele elemente constitutive: iubirea nemarginita pentru popor - sub care se-ntelege totalitatea concreta a maselor muncitoare si producatoare - apararea devotata a intereselor lui, lucrarea entuziasta si sincera spre a-l ridica in inaltimea unui factor social si cultural constient si neatarnat; iar ca substrat teoretic putem arata ideea: 1) ca poporul numai el singur are dreptate, ca el e vesnic martir, veacuri intregi a muncit, si-a varsat sangele sau pentru a ridica, pe umerele sale, intreaga cladire sociala si 2) ca toate paturile superpuse au, din pricina aceasta, fata cu poporul, o datorie atat de mare ca daca ar dori sincer s-o plateasca, n-ar putea cu toate jertfele, cu tot devotamentul si abnegatia lor sa plateasca macar procentele".
Nefiind critic, ci profet, C. Stere n-a mai revenit asupra ideilor si a lasat lui G. Ibraileanu sarcina de a le explica si de a le aplica la cazuri concrete.






Poporanismul - Curentul nou
Poporanismul - C. Stere
Poporanismul - Evenimentul literar
Poporanismul - G. Ibraileanu
Poporanismul - Viata romaneasca


Aceasta pagina a fost accesata de 693 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio