Autori > Ibraileanu Garabet


Adela - Lamurire




In clipa cand, in sfarsit, domnul G. Ibraileanu ne-a incredintat manuscrisul acestei opere, cunoscuta pana atunci numai de un restrans numar de prieteni intimi ai domniei sale - presa literara, gresit informata sau deliberat nascocitoare, a si anuntat aparitia unui roman autobiografic al "cunoscutului critic iesean".
Putinii care cunostem si continutul romanului si viata autorului s-au mirat. Domnul Ibraileanu nu s-a incruntat, cum s-ar fi cuvenit, ci a zambit numai: zambetul, poate caustic, fiind reactia sa obisnuita fata de moravurile si naravurile literale de la noi.
Acel zambet l-am descoperit in scrisoarea imediat urmatoare manuscrisului, scrisoare in care se anunta, pe de o parte, o prefata in care criticul Ibraileanu ar fi explicat atmosfera sociala evocata de actiunea romanului; iar pe de alta parte, ne instiinta ca domnia sa apartine categoriei de scriitori pentru care corectura in zat e ultima a textului liberat de autor prin insusi grafismul obiectiv al literei de tipar.
Intre timp, domnul Ibraileanu s-a imbolnavit, medicii interzicandu-i riguros orisice efort.
Asadar romanul apare neintovarasit de prefata pe care autorul, critic si in aceasta ipostaza, o socotea indispensabila. Cum insa, din scrisoarea mai sus pomenita, cunoastem schematic intentiile autorului, ne permitem sa dam in locul si in numele lui urmatoarele lamuriri:
Adela nu e un roman autobiografic al domnului G. Ibraileanu, ci o succesiune de fragmente ale jurnalului lui Emil Codrescu, grupate in jurul personajului feminin al carui nume e si titlul romanului.
Actiunea romanului e situata cu mai bine de treizeci de ani in urma. Asadar, faptele, comportarile personajelor, ideilor lor, modul lor de a se exprima, gluma, ironia, visarile lor apartin unei alte generatii, substantial diferentiata de cele actuale si chiar si de cele recente in amintirea lectorului de azi.
Din acest punct de vedere, romanul e prezentat de autor ca un document al sensibilitatii unui intelectual din acea vreme.
Iar textul romanului, care e si numele eroinei, inadins ales usor desuet sau demolat, daca vreti, fata de exigentele urechii contemporane - e ca o matase veche care-a fost odinioara rochia unei fete de pe vremea valsului.


EDITORUL


(cu aceste randuri, Editura Adevarul prefata editia princeps a romanului Adela, 1933)




Adela - Lamurire
Adela
Adela (2)
Adela (3)
Adela (4)
Adela (5)


Aceasta pagina a fost accesata de 461 ori.


© 2007 Audio Carti - Carti Audio